Дейността на Център Фонд за лечение на деца ще премине без сътресения към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), увери зам. министърът на здравеопазването и председател на на Надзорния съвет на Касата Жени Начева. От 1 април НЗОК трябва да поеме изцяло функциите на Фонда, с бюджет от 12 млн. лв.


Задълженията на Касата към чуждите здравни системи обаче остава проблем, посочи адвокат Андрей Дамянов - зам.-председател на Националната пациентска организация и бивш член на Надзорния съвет на НЗОК. „Надяваме се да стане по-гладко преминаването на Фонда за лечение на деца към Здравната каса, но сме много скептични в тази посока. Все още нямаме категорични сигнали за отказ от лечение, но имаме индикации за това“, посочи още адвокатът пред БНР.


По думите му чуждите болници се стремят да си получат парите веднага, когато става дума за пациенти от България.„Има уговорки, усилена кореспонденция за всеки конкретен случай със Здравната каса, допълнителни уверения. Всичко това винаги води до забавяне на прилагането на лечението. За нас това е проблем, особено при някои заболявания, където процесите са бързи и необратими“, обясни още Дамянов.


И припомни, че Фондът за лечение на деца в чужбина е създаден заради липсата на възможност на държавата да се погрижи за децата. „Оказа се, че държавата разчиташе на дарения, за да могат да бъдат лекувани нейните деца“.


Андрей Дамянов разясни, че няколко пъти са задавали въпроси на Министерството на здравеопазването, свързани с преместването на досиетата от фонда към НЗОК, но много от въпросите останали неизяснени. „Всичко това поражда голяма несигурност и сериозен стрес както в децата, така и в техните родители“.


Според него подаването на документите ще е най-малкият проблем след прехвърлянето на Фонда към Касата. „Хората ще могат да си подадат документите. Въпросът е какво се случва, след като бъдат подадени те. Дали тези звена в НЗОК имат капацитета да обслужват по сходен начин заявките на тези хора, дали имат капацитета да преценят кои болници са адекватни за съответното лечение – това са нещата, които ни притесняват. Притеснява ни също и въпросът за контрола. Винаги ни е притеснявало как се харчат нашите пари. Това е обществен ресурс. Винаги Здравната каса е имала слабо звено в контрола. За нас това остава водеща тема“.