Световната здравна организация ще подкрепи България в реформата на здравната система. Това стана ясно по време на среща на здравният министър Кирил Ананиев с д-р Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО. 

 

„Една от причините да бъда тук е желанието на Световната здравна организация да подсили двустранното сътрудничество с България. България е много специален член на СЗО, защото е една от малкото страни-основателки на организацията и ние трябва да продължим да засилваме своето сътрудничество. В страната предстои провеждането на реформа на здравната система и СЗО ще подкрепи тази реформа. Една от основните промени се предвижда да бъде въвеждането на нов здравноосигурителен модел“, каза д-р Тедрос Гебрейесус на съвместен брифинг с министъра на здравеопазването. Той посочи още, че възможността за засилване на сътрудничеството между Европейския съюз и Световната здравна организация в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, е друга причина да гостува в България. 


 

„Дългогодишното сътрудничество между България и Световната здравна организация (СЗО) се задълбочава с наскоро подписаното Двугодишно споразумение за сътрудничество за периода 2018-2019 г. Ще работим активно с Офиса на СЗО в България по изпълнение на дефинираните цели в областите заразните и незаразните болести, подобряване на здравето на майките и децата, националната здравна политика и подготвеността на държавата при извънредни здравни ситуации“, каза от своя страна министър Ананиев. И уточни, че са предвидени средства в размер на 183 330 щатски долара от Световната здравна организация за тази цел. 

 

Източник: Министерствона здравеопазването

 

От здравно министерство припомнят, че България е една от първите страни, в които организацията е направила изследванията „Обзор на състоянието на здравеопазването и благосъстоянието населението“ и „Характеристики на здравеопазването и благосъстоянието на населението“ в рамките на предишното Двугодишно споразумение. Тези анализи отчитат устойчиво подобрение на здравното състояние на населението по редица показатели като драстично намаляване на детската смъртност и увеличаване на продължителността на живота, но и очертават предизвикателствата пред страната ни - заболяванията на кръвоносната система, високото равнище на тютюнопушенето и консумацията на алкохол, широкото разпространение на затлъстяването и високият дял на разходите на домакинствата за здравеопазване, стана ясно от думите на здравния министър. В тази връзка Кирил Ананиев коментира, че в основата на Националната здравна стратегия 2020 е заложен многосекторният подход на СЗО „Здраве във всички политики“.

 

NEWS_MORE_BOX

 

„Това посещение - преди да завърши първата година от мандата на д-р Гебрейесус, е знак за отличното взаимодействие между нашата страна и СЗО. Сигурен съм, че тази визита на най-високо ниво е допълнителен импулс за укрепване на сътрудничеството ни“, подчерта здравният министър.