Здравният министър е поискал оставката на проф. Камен Плочев, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщи самият Кирил Ананиев пред журналисти. 


Проф. Камен Плочев е поискал актуализация на бюджета на Здравната каса  с писмо до народните представители в парламента. „Директорът на НЗОК постъпи некоректно, тъй като не е информирал Надзорния съвет и мен за писмото си до Народното събрание“, каза Ананиев, цитиран от „Фокус“. 


От въпросното писмо става ясно, че Здравната каса има задължения към чужди здравни фондове в размер на над 271 млн. лв. По думите на здравния министър, проф. Камен Плочев е отрекъл пред него да е изпращал писмо до депутатите. "Когато извадих писмото и показах подписа му, той отговори, че това не е неговият подпис и някой го е фалшифицирал. Тогава му предложих да направим постъпки пред съответните служби, за да установим кой е злоупотребил с подписа му. В този момент той помоли да се обадим в Касата, за да видим как е изведено писмото и каква е цялата процедура по съгласуването му. В момента, в който ни изпратиха по имейл писмото със съгласувателните подписи, проф. Плочев започна да мисли по какъв друг начин да ми каже, че няма участие в цялата тази история. Заяви, че са му дали да подпише писмо и го е подписал без да гледа. В това писмо по същество се казва, че имаме задължения над 200 млн. лв. към здравните каси в другите държави. И това е вярно, не е лъжа, но през главата на Надзорния съвет на здравната каса, на здравния министър и на Министерския съвет  проф. Плочев иска актуализация на бюджета на НЗОК, а това въобще не е във функциите му на управител“, обясни здравният министър. „През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не му е във функциите. Всички каси имат такива задължения. Ние сме провели разговори с основните каси, на които дължим пари“, каза още здравният министър и поясни, че са подписали споразумение за разсрочване. 

 

NEWS_MORE_BOX


„Нямаме задължения, които да сме ги договорили и да не сме ги платили“, категоричен бе Кирил Ананиев. 


Припомняме, че проф. Камен Плочев, който завеждаше Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия, оглави Националната здравноосигурителна каса през лятото на изминалата година. До избора на нов шеф се стигна след като в края на юни 2017-а д-р Глинка Комитов се оттегли от поста поради лични причини. Тогава кандидатурата на инфекциониста, която дойде от парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти, бе единствената. 

 

Припомняме, че управителят на Националната здравноосигурителна каса се избира от парламента за срок от 5 години.