Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки към УМБАЛ „Александровска“ продължава с кампанията си за набиране на доброволни донори на стволови клетки: „Заедно за надежда“. Кампанията ще се проведе в събота, на 29 февруари от 8 до 13 часа в 9 града в страната. Това са Стара Загора, Казанлък, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Кърджали, Плевен и Благоевград в манипулационните на лаборатории „Рамус“. От лечебното заведение подчертават, че подходящи за донорство са всички клинично здрави лица между 18 и 55 години.


Кампанията на УМБАЛ „Александровска“ стартира през януари 2020 г. като първата организирана акция се проведе в Перник, Варна и Шумен в помощ на Михаела Димитрова, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки. Единственият ѝ шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит. В акцията се включиха над 500 човека.


Регистърът за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е част от Националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък при Клиниката по клинична имунология  с банка за стволови клетки на УМБАЛ „Александровска“Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (WMDA), в който са регистрирани повече от 36 милиона души от над 50 страни. Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични и други заболявания, за които трансплантацията е единствения шанс за живот.


Дарителски акции за набиране на доброволни донори към Българския регистър ще бъдат провеждани периодично. Кампанията се осъществява с подкрепата на БЧК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.