Старшата акушерка София Йорданова, която отговаря за Ковид отделението в Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом", бе първата имунизирана в България с ваксината срещу Ковид-19 на американската компания Moderna.

 

„Не съм избрала конкретно тази ваксина, избрах да дам предимство на по-възрастните колеги в лечебното заведение. Така се случи, че днес дойде моят ред. Очаква се около 150 човека от лечебното заведение да бъдат ваксинирани днес“, сподели тя пред екип на Bulgaria ON AIR.


 

София Йорданова подчертава, че като медицинско лице никога не е имала колебания дали да се ваксинира или не.

 

„Напротив. Чакала съм с нетърпение този ден и искам да благодаря на компетентните органи, сложили филтър между нас и вируса, за цялата организация на това деяние днес. Много мои близки и приятели го преболедуваха, от което не съм останала безучастна като медицинско лице", каза още София Йорданова.

 

Тя увери, че ще бъде на първа линия до самия край, защото акушерството е не само професия, но и призвание за нея и колегите ѝ.

 

„Нашите пациенти са изключително крехки и по-спефицични от останалите, защото са бременни, раждащи и бебета, някои от които са с екстремно ниско тегло", обясни старшата акушерка.

 

Вчера в България бяха доставени 2400 дози от втората одобрена за употреба в Европейския съюз ваксина срещу коронавируса - тази на Moderna. Тъй като количеството е малко, ваксините ще бъдат предоставени само на Регионалната здравна инспекция в София.

 

Втората доставка от 4000 дози от ваксината на Moderna се очаква на 25-ти януари.

 

Междувременно здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов обяви, че правителството е поръчало допълнителни 2,9 млн. дози от ваксината на Pfizer и BioNTech.

 

Досега у нас са се ваксинирали малко над 17 000 души с ваксината на Pfizer. В първия етап от Националния ваксинационен план доброволно могат да се ваксинират работещите в сферата на здравеопазването.

 

До края на месеца ще започне втората фаза от имунизирането, в която по желание ще могат да се ваксинират работещите и настанените в домовете за възрастни хора, както и учителите.

 

На 25-ти януари ще започне масовото тестване на учители с антигенни тестове, за да се провери каква е заболеваемостта сред тях. Въз основа на резултатите ще се реши кога и по какъв начин да се възобнови присъственото обучение за всички ученици.

 

На 4-ти януари в класните стаи се върнаха само най-малките ученици от първи до четвърти клас.

 

По-рано през седмицата здравният министър обяви, че една пета от учителите в страната имат готовност да се ваксинират срещу Ковид-19.