Протоколът за лечение на ковид-19 ще бъде актуализиран през юни от работна група, в която влизат представители на експертните съвети към министъра на здравеопазването.

 

По думите на зам.-министъра здравеопазването д-р Тома Томов, документът ще бъде с препоръчителен характер и ще бъде предоставен както на общопрактикуващите лекари, така и на специалистите в болничната помощ.


 

„Целта е да има актуализирани насоки за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция при различните форми на заболяването“, обясни зам.-министър Томов.

 

До 20 юни специалистите от експертните съвети ще изготвят своите предложения за актуализация в съответните медицински направления. Документът ще бъде публикуван от Министерството на здравеопазването до края на юни и в бъдеще ще бъде актуализиран при необходимост.

 

Междувременно Националният център по заразни и паразитни болести публикува нова справка за разпространението на варианти на коронавируса с повишена вирулентност, като британски (В.1.1.7), южноафрикански (B.1.351), бразилски (P1) и индийски (B.1.617).

 

Всички 81 клинични проби за коронавирус от различни региони на страната, които са секвенирани в периода от 22-26 май, са принадлежали към британския вариант.

 

Разпространението на британския вариант по области е както следва: област София: 29, София-град: 23, Варна: 19, Пазарджик: 4, Смолян: 2, Благоевград: 1, Кюстендил: 1, Перник: 1 и Шумен: 1.


За да продължат да се прилагат мерки за ограничаване на различните варианти вируса, извънредната епидемична обстановка в страната беше удължена от 1 юни до 31 юли.

 

От здравното министерство посочват, че това се налага и заради несъществения на този етап имунизационен обхват. Коронавирусната инфекция продължава да се разпространява сред всички възрастови групи, но смъртността остава най-висока при хората в напреднала възраст.

 

Данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията показват, че 14-дневната заболеваемост в държавите от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство е била средно 277 души на 100 хил. население.

 

Регистрираната 14-дневна смъртност за същия период е била 5,56 на 100 хил. население, като в 11 от държавите надхвърля средната за ЕС.