С традиционна акция за Цветница продължава пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Инициативата е под надслов „Запалете свещичка, подарете живот!”. 

 
Кампанията се организира от Националния център по трансфузионна хематология, Министерство на здравеопазването и Български червен кръст. 
 
Временните пунктове за кръводаряване се откриват от 9:00 до 14:00 ч. около столичните православни храмове “Св. Александър Невски”, “Св. Неделя”, “Св. Седмочисленици”, „Св. Георги”, “Покров Богородичен”. 
 
Акцията се провежда с подкрепата на Софийска Света Митрополия, Столична община, ВМА, Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, Енорийски център „Покров Богородичен”.
 
От началото на пролетната студентска кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, която стартира на 29 март, 177 студенти дариха кръв. Работата на мобилните екипи във висшите учебни завадения ще продължи до 22 май. 
 
На 29 март приключи кампанията „Хайде с нас и твоята кръв е важна!”за насърчаване на доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред навършилите 18 години ученици в столицата. След извършени медицински прегледи и изследвания 193-ма от тях успешно дариха кръв в своето училище.
 
Основната цел на инициативите е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Тези продукти са особено необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии.