На 17 и 18 юни в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” ще се проведе организирана мащабна акция по кръводаряване в подкрепа на Националния център по трансфузионна хематология.

 

Кърводаряването е акт от животоспасяващо значение за немалко от пациентите на най-голямата спешна болница в страната, пострадали при катастрофи и различни инциденти, чието лечение много често налага спешно кръвопреливане.


 

В кампанията могат да се включат и медицинският персонал и служителите на болница „Пирогов”, техните близки и близките на пациентите, както и всеки, който иска да помогне на нуждаещ се от кръвопреливане.

 

Кръводарителският пункт ще бъде разположен на втория етаж в болницата и ще бъде с работно време от 08:30 до 13:30 часа. Достъпът до него ще бъде лесен, а противоепидемичните мерки ще бъдат спазвани стриктно, съобщават от „Пирогов“.

 

За да не се получава струпване и опашки, е необходимо предварително записване на онлайн платформата на „Пирогов“:

 

За 17 юни, четвъртък : формуляр за записване.

За 18 юни, петък: формуляр за записване.

 

Ще се приемат и дарители, които не са заявли предварително участието си, но те ще трябва да изчакат останалите, които са се записали за акцията.

 

В кръводаряването могат да се включат всички, които имат навършено пълнолетие и са на възраст под 65 години и тегло над 50 кг.

 

Преболедувалите COVID-19 могат да дарят кръв 40 дни след последния им положителен тест. Ваксинирани с първа доза няма да могат да се включат. Това ще бъде възможно 28 дни след като им бъде поставена втората доза ваксина срещу COVID-19.

 

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

 

Преди кръводаряването се попълва въпросник относно здравословното състояние и не се допуска вземането на кръв на гладно. Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл, а процедурата трае между 20 и 40 минути.