За Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, се организира акцията „Дари кръв – спаси живот“. Тя ще се проведе на 11 юни от 8.30 до 11 часа в сградата на Националния център по трансфузионна хематология – НЦТХ, ул. Братя Миладинови 112 (Източната страна на сградата, която е срещу хотел „Рамада“). За участие в инициативата на Националния център и АboPharma България е необходимо предварително записване на тел. 0889 42 35 15 или на marketing1@abopharma.info.


Организаторите обясниха, че всеки кръводарител ще получи право на допълнителен платен отпуск в деня на кръводаряването, както и на следващия ден - четвъртък и петък - 11 и 12 юни (по чл.157 от Кодекса на труда).


Изискванията към кандидатите за кръводаряване са да се чувстват здрави, да нямат обострени хронични заболявания и да са добре отпочинали и да са хапнали и приемали течности преди кръводаряването. Важно е да носят личната си карта, да са на възраст между 18 и 65 години, а телесното им тегло да е категорично над 50 кг.Организаторите подчертават, че 48 часа преди даряването доброволците не трябва да са приемали никакви лекарства (дори аспирин, аналгин ), дамите не трябва да са в месечен цикъл, хората с обострени алергични симптоми ще бъдат временно отложени за кръводаряване, защото антителата в кръвта им носят риск за рецепиентите. Отложени ще бъдат също кандидат - кръводарители, които са претърпели хирургическа интервенция в срок по-малък от 6 месеца до 1 година, имат късогледство с диоптър по-висок от 5, с ендокринно заболяване или заболяване на сърдечно съдовата система и др. както и са си правили татуировка или пиърсинг в срок по-кратък от 6 месеца и др.


В този смисъл от кампанията припомнят, че извършените в световен мащаб научни проучвания показват, че коронавирусите и конкретно COVID-19, не се предават чрез трансфузия (кръвопреливане) или трансплантация. Лекарят, освидетелстващ кандидат-дарителите ще провежда обстойно и задълбочено интервю. Всеки кандидат трябва да има готовност да информира допълнително за пребиваване зад граница, контакт със заразно болни, наличие на грипоподобни симптоми и общо неразположение в периода от две седмици предшестващ посещението на НЦТХ.


След кръводаряване се препоръчва приемане на повече калорични течности и храни и ако е необходимо почивка.