Новите случаи на коронавирус у нас са 2 243. Това е най-големият брой новозаразени за ден от началото на пандемията през март.

 

Общо 29% от направените вчера 7 659 PCR изследвания са дали положителен резултат.


 

65 от новозаразените са здравни служители. От тях 27 са лекари, 17 - медицински сестри, 6 - санитари и 15 - друг медицински персонал.

 

Така активните случаи на коронавирус у нас достигат 20 346. Общо 40 132 са доказаните случаи от началото на пандемията.

 

В болница се лекуват 2 130 души, или около 10% от всички активни случаи. 149 пациенти са настанени в интензивни отделения заради по-тежко протичане на болестта.

 

Вчера са починали 42-ма души с коронавирус – това е най-големият брой смъртни случаи за ден от началото на пандемията. Оздравели са 296 души.

 

Най-много са новите инфекции в София - 913, Пловдив -  209, Благоевград – 130 и Варна - 106.

 

Вчера директорът на столичното РЗИ доц. д-р Данчо Пенчев подаде оставка, след като стана ясно, че решението му да отмени предсрочно карантината на министър-председателя Бойко Борисов и на президента Румен Радев е нарушило разпоредбите на здравното министерство.

 

Със заповед на здравния министър от 22 октомври бе наложена 10-дневна домашна изолация при контакт със заразено с коронавирус лице, какъвто бе случая с президента и премиера.

 

Карантината за лицата с положителни проби остава 14 дни.

 

Заради бързото нарастване на броя на заразените през последната седмица маските на открито станаха отново задължителни при определени условия.

 

Плановите операции са преустановени в болниците в тези региони, където има повече от 60 заразени на 100 хил. души население.

 

Приемът на пациенти в болниците е спрян в областите с над 120 души заразени на 100 хил. население.

 

Носенето на маска на всички закрити обществени места е задължително, а носенето на маска на открито е задължително при невъзможност да се спази физическа дистанция от 1,5 м.

 

Българският лекарски съюз (БЛС) призова за незабавно затваряне на нощните заведения и изрази категоричното становище, че прекратяването на плановите операции е прибързана и неоправдана мярка.         

 

В София посещенията в дискотеки, нощни барове и нощни клубове е забранено от 25 октомври. Мярката е в сила за срок от две седмици.

 

Собственици на заведения от цялата страна ще решават днес дали да простестират заради затварянето на нощните заведения и дискотеките.