„Забележителен лекар, учен, преподавател и човек“. С тези думи председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров представи носителя на тазгодишната престижна награда „Лекар на годината 2018“. Академик Дамян Дамянов получи високото отличие след единодушната подкрепа от своите колеги.


„Акад. Деянов е зам.-председател на БАН, завеждащ секция „Медицински науки“ в академията, бивш началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна–ИСУЛ“. Той  е забележителен лекар, учен, преподавател и човек. Неговият принос в медицината и науката не само в България, но и по света е безспорен. Бил и ще бъде пример за много поколения лекари. Приносът на акад. Дамянов тази година е издаването на Многотомно Ръководство по хирургия, което е минало изцяло под негова редакция. Поредицата обхваща всички области на хирургията, както и нужните за хирурзите „Анестезиология и интензивно лечение“ , „Онкология“ и „Урология и гинекология“, допълни д-р Иван Маджаров.


Медицинската гилдия излъчи победители в няколко важни категории. За „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, наградените тази година са двама - доц. д-р Мариета Кътева – болница Софиямед и доц. Иглика Михайлова от УСБАЛ по онкология. Доц. Кътева въвежда и развива ранното хирургично лечение на акушерската парализа още след 3-месечна възраст на новороденото, а доц. Михайлова има принос за въвеждането на метод за едновременно предоперативно лъче-химиолечение при карцином на ректума, който доведе до промяна на стандартита за лечене на тази онкологична легализация в страната.В категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност“, за 2018 г. наградените са осем. Първият е проф. Драган Бобев от СЛДОХЗ - един от най-изявените български педиатри, с принос в развитието на детската онкохематология. Вторият избран е проф. Иван Гаврилов от СГБАЛ по Онкология, доказано е най-известният хирург на гърда в България. Следващият избор на медицинското съсловие в проф. д-р Захари Захариев към МБАЛ "Свети Георги Пловдив". Проф. Захариев диагностира и лекува заболявания като епилепсия, мултипленна склероза, паркинсон, инсулти, главоболие и всички неврологични заболявания. 


Сред наградените в категорията са още проф. Иван Ценев, от УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", проф. Виолета Димитрова от УМБАЛ Александровска, доц. Виолета Димитрова от СБАЛАГ "Майчин дом", доц. Евелина Пазванска от IV МБАЛ и проф. Елисавета Наумова, началник на клиниката по имунология в УМБАЛ Александровска.


За „Мениджър на годината“ е отличен ръководителя е проф. Асен Балтов - УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".


В най-ценната категория - „Ти си нашето бъдеще“ за младите медицински надежди на България, отличените са петима.  Първият е д-р Веселин Попов специализант в Клиника по лъчелечение към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Останалите наградени са д-р Мирослав  Ангелов от УМБАЛ „Св. Анна“, д-р Калоян Йорданов, специализант на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ във Велико Търново, д-р Атанас Славов, който е общопрактикуващ лекар в гр. Стара Загора и д-р Петя Чавеева - акушер-гинеколог в САГБАЛ „Д-р Щерев“, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия. 


За „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ са наградени д-р Георги Кръстев - главен секретар на районната лекарска колегия в Пловдив и д-р Антон Въжаров, главен секретар на регионалната колегия в Русе и бивш неин председател.