Търговският елемент в медицината разруши системата на българското здравеопазване. „Той опорочи цялото здравеопазване, взаимоотношенията между хората и ги изведе до комерсиална история. Изведе нашето мислене - на медицинските служители, лекари, сестри – до това колко клинични пътеки направихме, направихме ли си заплатите, а не колко пациенти лекувахме и какъв е резултат“. Това заяви Лекарят на годината академик Дамян Дамянов през БНР, в коментар за случващите се промени в сектора през 2018 г.


Обърнатата пирамида в системата – да се лекуват крайно болните, а профилактиката да остава все на заден план, е една от големите грешки допуснати през години. Акад. Деянов подчерта, че работата, която трябва да се свърши не е малко и усилията на здравния министър Кирил Ананиев е нужно да бъдат уважени. „Трябва да обърнем нещата и да кажем започваме с профилактиката на младите хора, на децата, хората, които работят на деликатни места. Борим се за въздуха в София? Това е профилактиката и там трябва да инвестират пари – да хващаме рисковите групи отрано, проблемите отрано и да не позволяваме хората да се разболеят и тогава ги лекуваме. Това представлява изключително широк спектър: затлъстяване, диабет, сърдечни болести, алергии, дихателни проблеми, инвалидизиране. В профилактика - инвестирайте там милиони. Това ще ви икономиса милиарди“.


Големият брой частни болници у нас, състоянието на държавните лечебни заведения и финансовите проблеми пред сектора имат своето решение, подчерта Лекарят на годината. „У нас има 38% частни болници. В Западна Европа, в Япония, в САЩ средният процентът е  7-8%. Тук имаме 340 болници, които трябваше да се конкурират и да се самоунищожават, само че се самоунищожават общинските болници, защото са най-бедни. Частна болница фалирала няма. И с дългове няма. Значи не това е моделът. Освен това са създадени 35 или 36 центъра по инвазивна кардиология. Генчо Начев няколко пъти се изказа в пресата, че за България са достатъчни 6 по стандарт“, допълни Дамянов.