За втора поредна година абитуриенти от Бургас ще отпразнуват завършването си с колективно кръводаряване, съобщават от УМБАЛ Бургас.

 

Инициативата на лечебното заведение е под мотото „Това не си го правил“. В нея ще се включат много училища от града, за да имат зрелостниците ярък спомен от завършването с нещо, което не са правили до момента, защото даряването на кръв не е разрешено за лица под 18 години.


 

В седмицата от 5 до 9 април Отделението по трансфузионна хематология ще осигури „зелен коридор“ и ще обслужва младите кръводарители с предимство. Инициативата се организира от БЧК-Бургас.

 

Всяко училище или група от абитуриенти може да заяви желанието си за включване в акцията на телефоните на отделението – 056 810565 и 0879357603. Чрез кампанията за кръводаряване ще се подпомогнат стотици нуждаещи се.

 

Кой може да дарява кръв?

 

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал медикаменти поне 48 часаМъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде поне 2 месеца.

 

Как да се подготвим за кръводаряването?

 

Храненето трябва да е редовно и разнообразно в дните преди даряването на кръв – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Актът на даряване на кръв не трябва да се извършва на гладно, а след него трябва да се приемат повече калорични течности и храни.

 

Каква е процедурата за даряване на кръв?

 

Преди даряването на кръв се попълва въпросник относно здравословното състояние и се вземат няколко капки кръв от пръста за определяне на кръвната групата и хемоглобина. В случай, че хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава. Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Процедурата трае най-много 40 мин.

 

За колко време се възстановява кръвта?

 

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици. От Националния център по трансфузионна хематология посочват, че кръводаряването е полезно, защото стимулира обновяването на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

 

Кой се нуждае от дарената кръв?

 

Кръвта се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания и за поддържане живота на пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.