Да дариш кръв на абитуриентския си бал? „Това не си го правил“, отправят своето предизвикателство от УМБАЛ Бургас към всички зрелостници в морския град. Целта на проекта е да промотира доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред най-младите жители на региона, които тази година навършват 18 г. „Така абитуриентите могат да отбележат своето пълнолетие като кръводарители“, споделят от бургаската болница.


Вдъхновители на проекта са бургаски ученици от Гимназията по туризъм, които миналата година при инцидент със свой съученик организират спонтанна акция по кръводаряване. В нея се включват стотици. Предизвикателство към завършващите класове е да се обединят и да направят нещо добро заедно – групово кръводаряване и дори състезание по кръводаряване сред бургаските училища!  Най-активните училища ще бъдат отличени на специална церемония на 14 юни, когато отбелязваме Световенния ден на кръводарителя.


„Напоследък са много популярни благотворителни каузи сред завършващите – „С тениска на бал“, „С автобус на бал“. Те са посветени на различни добри каузи, а нашата кауза спасява живот. Защото човешката кръв спасява живот и досега заместител няма. В Бургас има много активни млади хора - кръводарители, ние видяхме това и вярваме, че техният пример ще бъде последван“, каза д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас.На представянето на проекта присъстваха учители, ученици, директори на училища. Началникът на Отделението по трансфузиознна хематология д-р Тодор Бояджиев обясни, че с навършването на 18 години всеки от тях може да стане кръводарител и да помогне на нуждаещи се от кръвопреливане. И нито за миг да не забравя, че на мястото на нуждаещия се може да бъде той или негов близък.


Желаещите класове и училища могат да се включат в проекта чрез фейсбук страницата „Това не си го правил“, като организират групово кръводаряване в училище, в което могат да се включат учители и родители. Всеки млад кръводарител може да си направи селфи, да качи видео или снимка на страницата, да тагне приятели и да сподели с близки и роднини – с хаштаг #несигоправил.