Абитуриентите от всички последни паралелки на Гимназията по туризъм в Бургас дариха колективно кръв. В акцията се включиха и класният ръководител на 12 г клас Любомир Георгиев, и педагогическият съветник Стоянка Петкова.


Така Гимназията по туризъм в морския град стана първото училище, което се включи в проекта за кръводаряване сред абитуриентите на УМБАЛ Бургас и Института за здравно образование „Това не си го правил“. Целта на акцията е да провокира младите хора към едно по-различно завършване - завършване с кауза.


„Решихме, че така ще отбележим завършването по един различен начин. Всички ходят на дискотеки, защо ние да не направим нещо различно и да помогнем на непознати хора? Един кръводарител може да спаси трима души“, споделиха учениците по време на кръводаряването. Класният им ръководител Любомир Георгиев се оказа редовен кръводарител. „Правя го, за да дам пример на учениците и защото вярвам, че трябва да си помагаме“, допълни той. Всички от възпитаниците му - повечето момичета, даряваха кръв за първи път. 


На всички въпроси, свързани с кръводаряването, учениците получиха отговори от началника на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас д-р Тодор Бояджиев. Момичетата и момчетата станаха свидетели и на кръводарителска акция в помощ на деца с таласемия - рядко заболяване, при което се налага кръвопреливане всеки месец. Получиха и грамоти за спомен от днешния ден.


„Отправяме покана и към други училища да се включат в проекта с колективно кръводаряване. Благодарим им и ги поздравяваме като сериозни, възрастни хора“, каза и д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас. 


Проектът „Това не си го правил“ се стреми да привлече завършващите ученици към каузата на кръводаряването и така да помогне за решаването на един сериозен проблем в страната - постоянният недостиг на кръв и кръвни продукти. Годишно в Бургаската болница даряват кръв около 8000 души.

 

Проектът е подкрепен от МЗ, НЦТХ, РЦТХ-Стара Загора, Областна управа - Бургас, Община Бургас, РУО - Бургас.