2837 души заразили се с новия пандемичен грипен вирус в света са починали, съобщи Световната здравна организация. През последната седмица са регистрирани 652 нови смъртни случая.
Говорителят на СЗО Грегъри Хартъл каза, че грипният вирус не е станал по-опасен, но разпространението му е по-обхватно. До този момент най-рисковата група от заболяване се оказват хората с хронични заболявания.

Потвърди се първият смъртен случай в Гърция. 25-годишният мъж от албански произход е страдал от сериозно заболяване на сърцето. Той скоропостижно е развил пневмония и други усложнения.
Към 1800 са случаите на заболели от свински грип в южната ни съседка, твърдят руски информационни агенции. Правителството на Гърция смята да имунизира цялото население на страната срещу коварния вирус.

Мъж на 51 години умира след заразяване от новия пандемичен грип в Италия. Бил е жител на Неапол. Не е пътувал извън границите на страната. Мъжът е страдал от диабет, имал е и сърдечни проблеми. Потърсил е медицинска помощ в късен стадий на заболяването. Това е първият смъртен случай в страната.

Междувременно във Великобритания е направен пробив в лечението на заболели от A (H1N1). 22-годишна жена е била спасена след като лекари й вливат интравенозно лекарство, което досега не е използвано в третирането срещу свински грип. Имунната система на пациентката преди заразяването с вируса е била отслабена, заради наскоро приложено химиотерапевтично лечение.

Приложеният в случая метод на терапия срещу пандемичния вирус дава надежда на медиците за нови възможностите за лечение на заболели от свински грип.