Положителните проби за Делта варианта на коронавируса, по-известен като индийски вариант, продължават да се увеличават. Заедно с британския вариант на вируса те представляват около 97% от всички изследвани положителни проби.

 

Това показва последното проучване на Националния център за заразни и паразитни болести. В края на юли здравното министерство задължи лабораториите, лицензирани да извършват PCR изследване, да изпращат в Националния център по заразни и паразитни болести най-малко 10% от положителните проби за SARS-CoV-2 всяка седмица за секвениране.


 

Резултатите от секвенирането показват, че над половината от изследваните положителни проби са били на британския вариант. Почти всички проби от последната седмица са показали вирусни варианти, които са с повишено значение за общественото здраве.

 

Потвърден е и първият случай на Бета вариант, известен още като южноафрикански. Пациентът е от София и се лекува в домашни условия.

 

Данните от проучването показват, че от 95 изследвани положителни проби:

  • 49 (или 51,6%) са Алфа вариант (британски);
  • 43 проби (или 45,3%) са Делта вариант (индийски);
  • 1 проба (или 1,1%) е Бета вариант (южноафрикански).

Пробите са взети в периода между 01-25 юни и са от 14 области на страната. Три от лицата, при които е установен Делта вариантът на COVID-19, са починали.

 

Най-много са случаите на Делта вариант в София – 37, в Плевен са открити две, а по една има във Видин, Варна, Кюстендил и Перник. Предишното проучване на Центъра показа седем проби с Делта варианта.

 

По-голямата част от заразените с Алфа (британски) и Делта (индийски) вариант са на домашно лечение – 29 и 25 съответно. В болница се лекуват 6 души с Алфа вариант и 7 души с Делта.

 

Според някои научни проучвания Делта вариантът на коронавируса е по-заразен в сравнение с първоначалния вирус заради двойна мутация, която позволява по-доброто му свързване с клетките на дихателната система.

 

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие са 60 и се равняват на 0,5 процента от изследваните положителни проби. Досега у нас са потвърдени над 422 000 случая на вируса, а активни към момента са малко над 8000.

 

В болница се лекуват 959 души с коронавирусна инфекция, а в интензивно отделение са 113.

 

Напълно ваксинирани срещу COVID-19 са над 836 000 души. България остава страната от ЕС със значително по-слаб ваксинационен обхват от останалите европейски страни.