95% от българите трябва да се ваксинират, за да се спре разпространението на коронавируса и причината за това е високата заразност на новия щам.

 

Това посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция, посветена на ваксините и имунизациите.


 

Той обясни, че при новия щам на коронавируса 10 човека заразяват други 29 и подчерта, че не е възможно в Европа да бъдат одобрени за употреба ваксини, които са опасни.

 

Ваксинацията срещу Ковид следва да се отложи при неразположение, температура или влошено здраве.

 

Няма противопоказания да се ваксинират болните от диабет, но не трябва да се поставя на хора, които са на имуносупресивно лечение и онкоболни, които в момента провеждат химиотерапия.

 

Според него назалната ваксина би била много подходяща при коронавирус, защото се повишава локалния имунитет и вирусът е унищожаван при вдишване.

 

Разработването и прилагането на назални ваксини в България е било прекратено преди около 40 години заради опасни странични ефекти, сред които вирусна инфекция на нервната система.

 

Затова вече не се произвеждат назални ваксини за грип, но те биха били много добри за борба с Ковид, подчерта той.

 

Той поясни, че бъдещето на ваксините се крие в базираните на информационна РНК технологии, с които се експериментира от 90-те години на миналия век.

 

РНК и ДНК ваксини се синтезират от 30 години, но едва сега е намерен начин да влязат в контакт с човешките клетки.

 

По-малко смъртоносните (вирулентни) вируси са по-разнородни от генетична гледна точка. Това затруднява направата на ваксина срещу тях и такъв е случаят с коронавируса и сезонния грип.

 

Една ваксина е качествена, когато създаде очаквания имунен отговор, осигури дълготрайна имунна защита и е безопасна. При вирусите е важен клетъчният имунитет и той е показателен за качествата на ваксината, поясни проф. Кантарджиев.

 

При коронавируса инкубационният период е 7-8 дена и има достатъчно време организмът да си изработи вторичен имунен отговор при заразяване след поставена ваксина.

 

Ниското ниво на антителата няколко месеца след ваксинация не значи, че човек не е предпазен, разясни още той.

 

Според него смъртните случаи на 23-ма човека в Норвегия след поставяне на ваксината на Pfizer срещу Ковид се дължат на напредналата им възраст и не са резултат от ваксината.