90% от пациентите с диабет тип 2 са с наднормено тегло или затлъстяване. Това стана ясно по време на  провела се академия за здравни журналисти под мотото „Часът на диабета“, организирана с подкрепата на посолството на Великобритания у нас. 60 на сто от тези хора страдат и от повишено артериално налягане, а други 56% имат отклонения в липидния профил.
 
Данните сочат още, че захарният диабет е петата водеща причина за смъртност в света. Основна причина за високата смъртност са сърдечносъдовите усложнения на заболяването. При половината от хората с диабет съдови усложнения (микро- и макросъдови) се установяват още при поставяне на диагнозата. Честотата им в хода на заболяването е пряко свързана с честотата на периодите с повишена кръвна захар, както и с нейната степен. Микросъдовите усложнения засягат малките кръвоносни съдове в очите (ретинопатия), бъбреците (нефропатия) и крайниците (невропатия), а макросъдовите могат да доведат до опасни за живота инциденти като инсулт и инфаркт. 10-20% от пациентите със захарен диабет тип 2 имат установено сърдечносъдово заболяване.
 
Очевидно е, че болшинството пациенти със захарен диабет тип 2 имат много и разнообразни сърдечносъдови рискови фактори. Ето защо, усилията в лечението на захарен диабет тип 2 трябва да бъдат насочени към ранно постигане на стабилен контрол на кръвната захар и ранно овладяване на сърдечносъдовите рискови фактори като наднормено телесно тегло, артериално налягане, дислипидемия, тютюнопушене и др., подчерта проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев" и ръководител на Клиничния център по ендокринология към Медицинския университет, София
NEWS_MORE_BOX
 
 
Проф. Танкова обърна специално внимание на наднорменото тегло и затлъстяването като сериозен рисков фактор и подчерта, че дори умерена загуба на тегло намалява значително сърдечносъдовия риск. Това е и причината в международните ръководства за лечение на захарен диабет тип 2  да се препоръчва използването на медикаменти, които не само намаляват кръвната захар, но повлияват комплексно заболяването като редуцират теглото и повишеното кръвно налягане
 
Идеалният подход към захарен диабет тип 2 е този, който контролира повишената кръвна захар възможно най-рано, поддържа я стабилна възможно най-дълго, не е свързан с хипогликемии и води до редукция на телесно тегло, посочи специалистът. 
 
„Пациентите със захарен диабет тип 2 у нас имат достъп до най-съвременните средства за лечение на заболяването, които осигуряват не само контрол на нивото на кръвната захар, но и контрол на наднорменото тегло и затлъстяването, на артериалното налягане. Така имаме възможност да отговорим на най-високите стандарти за ранно и комплексно повлияване на захарен диабет тип 2“ – заключи проф. Танкова.