Всяка година над 13 млн. души в света получават инсулт, а около 5,5 млн. са смърните случаи, по данни на Световната организация за инсулт.

 

Той може да причини трайни увреждания, включително частична парализа, увреждане на речта и загуба на паметт.


 

Инсултът вече е достигнал размерите на епидемия, защото 1 от всеки 4 човека на възраст над 25 години в света е застрашен от това забояване.

 

Ето защо 29 октомври е обявен за Световен ден за борба с мозъчния инсулт.

 

Една от основните причини, водещи до инсулт, е атеросклерозата. Честотата на инсулта се увеличава значително и с възрастта. Има много други рискови фактори, върху които обаче може да се влияе, за да се намали риска от настъпване на инсулт.

 

Хипертония

Високото кръвно налягане засяга около половината от хората по света и често няма забележими симптоми. Когато не се лекува, води до увреждане на кръвоносните съдове и може да причини инсулт. Повече от половината от всички инсулти са свързани с високо кръвно налягане.

 

Движение

По данни на Световната организация за инсулт около 1 млн. случая на инсулт всяка година са свързани с обездвижването. Активният начин на живот намалява значително риска от инсулт. 30 минути упражнения пет пъти седмично могат да намалят риска от инсулт с 25%.

 

Начин на хранене

Повече от половината инсулти са свързани с нездравословния начин на хранене, но с леки промени в диетата рискът може да се намали значително. Правилното хранене помага да се поддържа здравословно тегло, да се намали кръвното налягане и холестерола, а всичко това помага да се предотврати инсулта.

 

Най-добрата диета за профилактика на инсулт е тази предимно на растителна основа с малки количества месо и риба. Тази диета е известна като „средиземноморска диета“ и има множество доказателства в подкрепа на нейните ползи за сърдечно-съдовото здраве и профилактиката на инсулта.

 

Тегло

Наднорменото тегло е един от първите десет рискови фактора за инсулт и е свързано с 1 на всеки 5 инсулта. Наднормено тегло увеличава риска от инсулт с 64%. Излишните килограми увеличават риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, висок холестерол и диабет тип 2, което допринася за по-висок риск от инсулт.

 

Предсърдно мъждене

Предсърдното мъждене е най-честият вид аритмия. При него сърдечният ритъм е нередовен и често много бърз. Хората с предсърдно мъждене са пет пъти по-склонни да получат инсулт. В същото време инсултите, причинени от предсърдно мъждене, е по-вероятно да бъдат фатални или да причинят сериозни увреждания.

 

Пушене

Тютюнопушенето увеличава значително риска от инсулт. Човек, който пуши 20 цигари на ден, е шест пъти по-вероятно да получи инсулт в сравнение с непушач. Спирането на цигарите може да намали риска от инсулт и редица други заболявания.

 

Алкохол

Редовната употреба на алкохол, както и приемът в твърде големи количества, може да увеличи риска от инсулт.

 

Холестерол

Холестеролът се съдържа в храната, и най-вече в наситените мазнини. По-голямата част от холестерола в тялото се произвежда в черния дроб и се пренася в кръвта от протеини, известни като липопротеини. Има два вида липопротеини - липопротеини с ниска плътност (LDL) и холестерол с висока плътност (HDL). Инсултът е свързан с високи нива на LDL холестерол. LDL холестеролът може да се управлява с промени в начина на живот и/или лекарства. Кръвент тест може да покаже какви са нивата на холестерол, за да се предприемат мерки, ако е нужно.

 

Диабет

1 на всеки 5 души с инсулт са диабетици, като хората с диабет получават по-тежки поражения. Инсултът и диабетът споделят много рискови фактори, повечето от които могат да бъдат решени чрез промени в начина на живот и/или лекарства. Диабетът може да се управлява с лекарства, подходяща диета и упражнения.

 

Депресия и стрес

Около 1 на всеки 6 инсулта са свързани с психичното здраве. Установено е, че при депресия и стрес рискът за инсулт е близо два пъти по-голям, особено при хора на средна и напреднала възраст.