От началото на пандемията с COVID-19 жертвите на домашно насилие, които са загубили живота си са вече 9, а сигналите за агресия в семейна среда са достигнали 3500. Ограничителните заповеди само в Софийски градски съд са 600, съобщи националният консултант по въпроса за домашното насилие в МВР инспектор Пенка Стоянова. Тя подчерта, че има нарастване на случаите на жертви н адомашно насилие в условията на коронавируса.


Данните бяха изнесени на специално събитие, което даде официален старт на 6 месечния проект „Превенция и отговор към домашното насилие в условията на извънредно положение, в контекста на пандемията COVID-19“, зад който застава и спешната болница „Пирогов“.


Целта на проекта е да разшири обхвата на действията си за подкрепа на жертвите на домашно насилие чрез приемнта за тези жертви, горещия телефон, на който могат да получат помощ и предстоящо стартиране на национален специализиран уебсайт за домашното насилие. Инициатори са Асоциация „Деметра“, в партньорство с Главна дирекция „Нациолана полиция“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, на територията на университетската спешна болница. Изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Балтов пояни, че има идея да се предоставят апартамети или помещения, където пострадалите да бъдат настанени, докато се изясни причината за проявата на агресия и се издаде например ограничителна заповед.  „Това е необходимо, за да има къде да се подслонят хората, които не се хоспитализират в лечебното заведение, но се нуждаят от закрила.

При нас, в „Пирогов“ ще продължим извървшваме всички необходими и възможни медицински дейности, от които се нуждаят пострадалите“, допълни проф. Балтов.


По думите му често пострадалите идват нощно време, и въпреки създадените условия е необходимо съдействието и на други институции, така че помощта да бъде по-дългосрочна и ефективна.


Представиятелят на Асоциация „Деметра“ – също част от инициативата, Дияна Видева подчерта необходимостта от създаване на условия за изолация на пострадалите за няколко дни и призова за съдействие институциите. Освен телефонната линия, която функционира все по-добре, че обяви и стартиране на сайт и специален чат, на който хората да могат да задават въпроси, а специалисти като полицаи и психолози да им отговарят.


Инициативата „Приемна за жертви на домашно насилие и Гореща телефонна линия“ има подкрепа и от фонд „Обединени срещу COVID-19“ от фондация Tide и Министерство на правосъдието.


Ангажираните с проблема призовават всички пострадали от домашно насилие да сигнализират своевременно на телефон 070040150.