“Зеленият сертификат” за ваксинирани ще е с валидност 9 месеца (270 дни), считано от 1-ви февруари, 2022 г. Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Вече издадените сертификати също ще действат с новите срокове. Не се налага преиздаването им.

 

Налага се заради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от ЕС.


 

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу Covid-19 ще продължат да действат на територията на Европейския съюз с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.

 

Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на Janssen

 

Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като „2/1“ в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени. До този момент са генерирани близо 22 хил. сертификата за бустерна доза на Janssen

 

Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc след 1-ви февруари 2022 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

 

До този момент са генерирани общо над 1,970 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл с разрешените от ЕМА ваксини. От тях близо 1,5 млн. сертификата са за имунизация с двудозова ваксина.

 

​Министерството на здравеопазването съобщи още, че ше бъдат осигурени общо 7 610 000 теста на обща стойност 15 518 628 лв. От ведомството припомнят, че Поканата за закупуване на бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 с цел скрининг на ученици от 1-12 клас и осигуряването на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено беше публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването на 14.01.2022 г.

 

В резултат в Министерството на здравеопазването са постъпили 42 оферти. Въз основа на извършеното класиране 9 участника са били определени за изпълнители по поканата, като с тях вече са сключени договори.