Точно 860 обаждания са получени на информационната телефонна линия, която Министерството на здравеопазването отвори на 11 февруари за въпроси на граждани и организации относно епидемията с коронавирус COVID-19. 


Най-често българските граждани търсят информация от лекар-епидемиолог относно предстоящи пътувания в Азия – Тайланд, Виетнам, Япония и други държави с регистрирани случаи на новия коронавирус. Особен интерес е налице по отношение на личните превантивни мерки и предпазни средства, които трябва да се предприемат и използват, в това число и на летищата.


Голяма част от обажданията са свързани с осъществяването на 14-дневната карантина при съмнения за COVID-19. Въпроси задават и работодатели, чиито служители или се завръщат от засегнати страни, или им предстои да заминат. Консултации с епидемиолога, отговарящ на информационната телефонна линия на здравното министерство,  търсят и медицински специалисти. Постъпват и запитвания и дали стоки и пратки от Китай крият рискове за заразяване с коронавируса. Припомняме, че на телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.00 часа), информация, свързана с COVID-19, може да се получи от лекар-епидемиолог.


В коментар за новия коронавирус - Covid-19, експерт на Световната здравна организация (СЗО) - Майкъл Райън, твърди, че той засяга по-малък кръг от хора, извън китайската провинция Хубей. Въпреки че Covid-19 уби поне 1772 души от избухването на епидемията, Райън твърди, че тя все още е само локално явление.


От Световната здравна организация напомнят, че макар и подобен, Covid-19 не е толкова смъртоносен, колкото Тежкия остър респираторен синдром (SARS) или Близкоизточния респираторен синдром (MERS). В повече от 80% от случаите Covid-19 протича леко.

 

В света са регистрирани общо 71 300 души, но почти всички - 70 635 от тях, са в китайската провинция Хубей.