Повече от 84 на сто от родителите не биха позволили тяхната дъщеря да бъде ваксинирана срещу рак на маточната шийка. Това сочи анкета на Пациентски организации „Заедно с теб“.


7% от майките и бащите се колебаят дали да предприемат такава стъпка, а още толкова са готови да пристъпят към имунизация, но само ако това им бъде препоръчано от специалист.


Резултатите от допитването показват нарастващото недоверие срещу този род препарати и страха на семействата, свръзан с евентуалните странични ефекти, които биха могли да се появят впоследствие.Въпреки това обаче процентът на ваксинираните срещу рак девойки е нараснал с 24% само за две години, показва справка на Puls.bg.

NEWS_MORE_BOX


България е една от 40-те държави в световен мащаб, които поемат имунизацията срещу заболяването с публични средства.

Над 12 000 момичета вече имат пълна ваксинация с трите дози, което е едно много добро начало.


За сравнение по данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмите в Англия и Дания водят класацията с обхват от над 80%, а в Шотландия той е над 90%.

Профилът на безопасност на ваксините продължава да бъде добър, като възможните нежелани реакции се следят текущо от Европейската агенция по лекарствата.