В България всяка година около 800 жени са диагностицирани с рак на яйчниците. В ранен стадий симптомите на болестта може да са малко, неспецифични или да липсват, което води до откриване на 80% от случаите в напреднал стадий.

 

Това стана ясно на уебинар, посветен на Световния ден за борба с рака на яйчниците – 8 май, организиран от Фондация „Една от 8“ и АстраЗенека – България.


 

Ракът на яйчниците (овариален карцином) е седмото по честота онкологично заболяване сред жените по света. Той засяга предимно жените над 50-годишна възраст в менопауза.

 

Проучване, проведено сред повече от 1500 жени от цял свят, които живеят с диагнозата рак на яйчниците, показва, че 9 от 10 жени са имали няколко симптома преди поставяне на диагнозата, независимо от стадия и вида на рака.

 

Близо 66% от тях обаче не са чували за това заболяване преди да се сблъскат с него.

 

 „Около 95% от жените с рак на яйчниците съобщават за симптоми. Единственият проблем е, че повечето симптоми са неясни и могат да бъдат негинекологични и поради тази неспецифичност, над 80% от случаите на овариален карцином се диагностицират в напреднал стадий“, отбеляза д-р Светлозар Славов от УСБАЛАГ „Майчин дом“ – София.

 

Той уточни, че честите симптоми включват подуване на корема (увеличена обиколка), чувство на бързо засищане при хранене, често уриниране, коремна или тазова болка. загуба на апетит и загуба на тегло, силна умора.

 

Той посъветва когато някой от тези симптоми е наличен в продължение на няколко седмици, жената да се консултира с личния си лекар или със специалист гинеколог. При ранно откриване е по-лесно заболяването да се лекува успешно.

 

Д-р Таня Златанова от Аджибадем Сити Клиник допълни, че точната причина за развитие на рак на яйчниците не е известна, но има няколко фактора, които могат да увеличат риска – възраст (над 35 г.), наднормено тегло, късно забременяване или липса на бременност, ранна първа менструация, късно настъпване на менопауза, прием на хормонална терапия след менопауза, фамилна история за рак на яйчник, гърда или дебелото черво, носителство на BRCA мутация.

 

Най-честата причина за развитието на рак на яйчниците е генетична мутация, която се появява по време на клетъчната репродукция, а най-често мутиралите гени са BRCA1 и BRCA2. Наличието на рискови фактори увеличава възможността от развитие на рак, но не означава, че заболяване задължително ще се развие.

 

Изследването на BRCA мутационния статус се осъществява с генетичен тест на кръв или тъкан, обясни проф. Иванка Димова, ръководител на Лабораторията по геномна диагностика в Центъра по молекулна медицина към Медицински университет-София.

 

 „Генетични изследвания се провеждат и на членовете на семейство на пациент, при когото вече е открита мутация, предразполагаща към развитие на рак. Изследването за носителство при тях е важно за определяне на риска и правилното поведение за превенция. Така че, изследването на BRCA мутационния статус е важно за прогнозата и превенцията на рака на яйчниците“, отбеляза специалистът.

 

Възможностите за лечение на  овариалния карцином зависят на първо място от стадия, в който се намира болестта, от това дали е възможно туморът да се отстрани чрез начална оперативна намеса, както и от оценката на риска за пациентката.

 

Лечението трябва да се планира и да е определено от мултидисциплинарен екип на онкологична комисия. Д-р Златанова препоръчва редовни профилактични прегледи при гинеколог и своевременно търсене на лекарска помощ при симптоми.

 

„Оптимист съм по отношение на лекарственото лечение, защото с навлизането на таргетни медикаменти прогнозата и качеството на живот на пациентките значително се подобри“, допълни д-р Златанова.

 

Световният ден за борба с рака на яйчниците се провежда от 8 май 2013 г. Всяка година около 240 000 жени в световен мащаб се диагностицират с това заболяване.