При фамилната хиперхолестеролемия се установяват високи нива на лош холестерол, което е сериозен фактор за сърдечносъдови инциденти. Заболяването е наследствено и значително намалява възрастта за този риск. Засяга приблизително един на 250 души. В световен мащаб са засегнати около 30 млн. души. Едва една пета от тях са с поставена диагноза.

 

Рискът при мъжете да пулачат  инфаркт или инсулт преди навършване на 50 години е 50% по висок. При жените рискът е 30% по-голям в сравнение с връстничките им до 60-годишна възраст.


 

Фамилната хиперхолестеролемия се открива прекалено късно, тъй като в повечето случаи протича безсимптомно. Ксантомите са един от признаците, които издават опасно високите нива на лош холестерол. Това са отлагания на излишните липиди по сухожилията или под кожата. Получават се специфични подутини около пръстите, лактите и коленете. Специфични са жълтеникавите белези около очите или бялата дъга близо до оцветената част на окото. Възможна е болка в гърдите и/или други признаци на заболяване на коронарните артерии. За болестта са характерни преходни нарушения на мозъчното кръвообращение, които могат да се изявят като проблеми в говора, слабост на ръка или крак, загуба на равновесие.


Достатъчно е единият родител да има заболяването, за да се предаде то с вероятност от 50% на поколението. Ето защо при поставяне на диагнозата, фамилната анамнеза е особено важна. Специалистите препоръчват да се провеждат кръвни изследвания за нивата на общия холестерол, лошия LDL холестерол и триглицеридите на децата между 9 и 11-годишна възраст. При наличие на фамилна обремененост този тест трябва да се извършва още, докато детето е на 2 години.


Предпазването на живота от болестта е възможно с малки промени в стила на живот – придържане към адекватен режим на хранене, поддържане на добра физическа активност, отказ от вредни навици като тютюнопушене, както и прием на холестерол понижаващи медикаменти.


Пациентите с фамилна хиперхолестеролемия, които имат придружаващи сърдечносъдови заболявания се налага да бъдат по внимателни към здравето си в настоящите пандемични условия, тъй като рисковете от утежняване на коронавирусната инфекция е по-вероятен. Според Международната ФХ фондация COVID-19 често протича по-тежко при хората със сърдечни проблеми.


33% от смъртните случаи в световен мащаб се дължат на сърдечносъдови заболявания. Всяка година близо 18,6 млн. души губят живота си заради сърдечносъдови болести.


Източници:
•    https://thefhfoundation.org/
•    https://world-heart-federation.org/