Около 8 на сто от българите на възраст 18 и повече години страдат от различни форми на депресия. Това показва анализ на Евростат за проявите на депресия в страните от ЕС през 2015 г. 
 
Над 132 хиляди са пациентите в България, регистрирани с психични разстройства, а през 2015 г. - около 127 хиляди, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
 
Психичните и поведенчески разстройства мъчат най-много българите. Подтиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл и нерешителност, са най-честите депресивни симптоми у нас.
 
Статистиката показва още, че от депресивни синдроми страдат 6,5 на сто от европейците. Симптомите на депресия са големи при половината от тях. Сред държавите с най-­голям дял на отчитане на депресивни симптоми на населението са: Унгария (10, 5%), Португалия (10%) и Швеция (9%). Германия и Великобритания са малко над 8%. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Според Евростат жените са по-засегнати от депресивни разстройства в сравнение с мъжете. Близо 8 на сто от представителките на нежния пол изпитват депресивни симптоми, докато процентът при мъжете е 5,5%. депресивни симптоми, показва още анализът.
 
Лошо настроение, нарушения в съня, хранителните навици, понижена работоспособност, са основните симптоми на депресията. Тя най-вече произхожда от стресови ситуации в живота като загуба на близък, раздяла с гаджето или партньора, хормонални проблеми, болест и други. Засяга участък в мозъка, наречен хипокампус – функцията му е свързана с дълготрайната памет, привикването на спомени и чувството за страх.