75% от завършилите Медицинския университет в София през 2015 г. искат да заминат в чужбина. Едва 25% от новозавършилите 315 лекари предпочитат да останат в България, съобщава bTV. 
 
Като една от най-основните причини да заминат за чужбина лекарите изтъкват ниското заплащане. Останалите са пропуски в здравната система, трудното израстване в йерархията и липсата на съвременна апаратура. 
 
За четирите месеца на 2016 г. общо 153 лекари са напуснали страната. Те са заминали за Англия, Германия, Ирландия, Швеция, Гърция и Кипър. 
 
В последните години се забелязва тенденцията и лекари със солиден стаж у нас да търсят реализация зад граница. 
 
Общо 31 383 лекари има в момента в България. Близо 35% от тях са на възраст между 51 и 60 години. До 30-годишна възраст са едва 8,83% от медиците.
 
„Тази статистика не е приятна, но от друга страна, показва, че произвеждаме добри лекари”, коментира проф. д-р Вихра Миланова - ректор на Медицинския университет. 
 
Оказва се, че младите лекари до 30 години са приблизително толкова, колкото са заминалите за целия този период, което е много тъжно, допълни тя.
NEWS_MORE_BOX
 
 
По думите на проф. Миланова начинът, по който завършилите медицина могат да се включат в програмите за специализация е доста затруднен. Освен че местата за ограничени, са малко и болниците, които предоставят възможности за специализация. 
 
Голяма част от младите хора, които желаят да специализират, като например докторанти, млади асистенти, не могат, уточни тя.
 
„Болницата не е в състояние да задържи кадрите си в материално отношение. С нейния бюджет и финансиране в никакъв случай няма да осигури такъв материален стимул към младите хора. Някои общини го правят, но колко биха могли?”, коментира д-р Венцислав Грозев - председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. 
 
„Решението е да се освободят критериите, по които младите лекари могат да се включват в специализациите, и в същото време да се поеме част от заплащането им и от държавата”, изтъкна проф. Миланова.
 
Голяма част от хората, след като вземат специалност, заминават за чужбина, допълни тя.
 
За последните 4 месеца от тази година около 153 български млади лекари са напуснали, 61 от тях с една специалност, 12 с две и 80 са без специалност. Тези 80 без специалност са или хора напуснали почти от студентската скамейка, или хора, които специализират в момента и им остават година или две.