75% от очакваните до края на юни над 5 млн. ваксини срещу Ковид-19, които България трябва да получи, са базирани на иРНК технологията.

 

Такива са двете ваксини на производителите PfizerBioNTech и Moderna, с помощта на които до края на юни ще могат да се ваксинират 2 до 2,5 млн. души, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг за епидемичната обстановка в страната.


 

При добра организация на ваксинацията към края на второто тримесечие можем да си позволим „липса на мерки“ или „минимални“ такива, допълни здравният министър.

 

Изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов уточни, че до края на юни очакваме 3,5 млн. ваксини на Pfizer, 450 000 на Moderna, 1 млн. на AstraZeneca и 0,5 млн. ваксини от Janssen и Johnson and Johnson.

 

75% от тях са иРНК ваксини, към които Европейската комисия реши да се пренасочи и започна да договаря още отсега доставки на ваксини от Pfizer през следващите две години.

 

Здравният министър уточни, че на 26 април ще пристигнат над 138 000 дози от ковид ваксината на Pfizer и при добра организация ще могат да се поставят по 20 000 ваксини на ден.

 

Той прогнозира, че с още по-големите очаквани количества ваксини през май – 1,5 млн. дози само от ваксината на Pfizer, ще могат да се поставят до 50 000 дози дневно.

 

Според него при оптимистичния сценарий колективен имунитет може да се постигне в края на юни, но по-реалистично е това да се случи в края на юли.

 

Продължава оценката на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) на безопасността на всички ковид ваксини и в частност тези на AstraZeneca и Johnson and Johnson. Прави се допълнителен анализ на редките случаи на тромбози, в резултат на които в САЩ бе преустановена ваксинацията с Johnson and Johnson.

 

На 25 април се очаква становището на ЕАЛ за ваксината на Johnson and Johnson, докато на 19 април здравните власти у нас ще дадат своето становище относно поставянето на втора доза от ваксината на AstraZeneca у нас. Засега нейното приложение е ограничено при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбоза.

 

Все още няма по-конкретни данни кога ще е готова предварителната оценка на ЕАЛ на руската и китайска ваксина. Клиничните изпитвания на ваксините на NovaVax и CureVac ще обхванат и новите варианти на вируса, посочи Богдан Кирилов. Освен това всички производители трябва да проучват допълнително дали ваксините им са ефективни при новите му варианти.

 

Той посочи, че се проучват моноклонални антитела като нова форма на терапия срещу коронавируса. Клиничните изпитвания показват, че предпазват от по-тежко боледуване и смъртност. Моноклоналните антитела се вливат венозно и при заразяване се свързват със спайк протеина на вируса, при което не му позволяват да се захване за клетката и да проникне в нея.

 

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вървим към края на третата вълна, ако досегашната тенденция на спад в заболяемостта се запази.

 

Той обърна внимание, че броят на заразените у нас намалява, по зачестяват по-тежките случаи, включително и при хора в по-млада възраст.

 

България е на второ място по смъртни случаи с Ковид-19 на 100 000 население, както в ЕС, така и на Балканския полуостров. Преди нас е единствено Унгария, сред страните от ЕС, и Северна Македония, сред страните на Балканите.

 

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов посочи, че досега у нас са реимунизирани около 123 000 души, а общо поставените ваксини са над 620 000.

 

Най-много са поставените ваксини на Pfizerоколо 307 000, следвани от AstraZeneca около 240 000 дози, и Modernaоколо 71 000. Ваксинационният щаб ще продължава да работи, въпреки ще премиерът разпусна Националния оперативен щаб.

 

Над 33 000 лекари са ваксинирани досега, около 5000 зъболекари и 2700 фармацевти, а при педагозите бройката е около 43 000 души. Личните лекари са поставили 154 000 ковид ваксини, а останалите са в лечебните заведения.

 

Директорът на НЦПЗБ проф. Тодор Кантарджиев посочи, че вариантите на вируса, които са източник на притеснение, са бразилският, южноафриканския, нигерийският, защото при тях се променя възрастта на засегнатите и клиничната картина.

 

Вариантите на вируса, които са в процес на изследване, са френският, който е засечен преди три седмици, чешкият и румънският. Той разкри, че при две жени от северен български град е установен и т. нар. „български вариант“ на коронавируса, при който има мутация в спайк протеина. Този вариант също е под наблюдение, а в съответната област всички нови случаи се диагностицират и секвенират по-засилено.