Общо 70 педагози са дали положителна проба за коронавирус от началото на учебната година, а броят на заразените деца, посещавали детска градина или училище, е 81. Стотици ученици от девет града от страната са под карантина, защото са били в контакт с други болни деца или педагози, става ясно от прессъобщение на Министерството на образованието и науката, цитирано от БНР.

 

Учителите с доказан коронавирус са 0,07% от общия им брой, а заразените деца са 0,01% от всички деца, посещаващи училище, градина или ясла.


 

Паралелките, поставени под карантина и преминали към дистанционно обучение, са 127, или 0,3%. През последните дни най-значителен ръст в броя на заразените с Ковид-19 ученици и педагози има в Благоевград, Разлог и Кюстендил.

 

Нови случаи на заболели ученици и педагози има и в училища в София, Варна, Бургас, Стара Загора и Ямбол. От началото на учебната година положителни проби за коронавирус са дали персонал и деца в една ясла, една детска градина и две училища в Русе.

 

Междувременно България бе определена като една от седемте страни в ЕС с най-голям риск за разпространение на коронавирус. Оценката идва от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и се обуславя от нарастващия брой на хоспитализираните лица, тежките случаи и смъртните случаи в седемте държави от 13 септември насам.

 

Директорът на центъра Андреа Амон, посочва че държавите са разпределени в три групи - с нисък, умерен и висок риск. В групата с най-висок риск, освен България, влизат още Хърватия, Чехия, Унгария, Малта, Румъния и Испания.

 

Новите случаи на COVID-19 в страната скочиха до 290 за последното денонощие, сочат данните на Националната информационна система. Така общият брой на заразените досега нараства до 19 573. В рамките на последното денонощие са били направени 4 859 PCR теста, от които 6% са положителни. Излекуваните през последните 24 часа са 146, а общият им брой от март досега е 14 013. Починалите с коронавирус през последното денонощие са 6, а от началото на пандемията са 785.