Заболяванията, причинявани от храни и хранителни продукти, все още е актуален проблем у нас.

 

15 взрива на хранителни инфекции са регистрирани през изминалата година, като от тях са пострадали над 270 души, повечето от които са били деца. При 7 от нещастните инциденти храната е била приготвена в заведение, а в 8 от случаите – у дома.


 

Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи за 2014 г.

 

При всички случаи са били открити причинителите на заразата, като основно са били салмонела или стафилококова инфекция. Оказва се, че най-често консумираните ястия са отговорни за над 200 вида заболявания.

 

Като най-рискова група храни могат да се посочат месото и местните продукти, следвани от яйцата.

NEWS_MORE_BOX

 

Според специалистите обаче най-големият проблем по отношение на здравословното хранене е, че в българските семейства не се възпитава никаква хранителна култура.

 

Проучванията сочат, че 90 на сто от децата искат храна, видяна в реклама по телевизията, а 70 на сто от родителите я купуват, въпреки че осъзнават опасността от нея. Най-често това са продукти от рода на чипс и сладкиши.

 

Занапред трябва да се работи за намаляване натиска на рекламите, предназначени за деца, убедени са здравните експерти.

Близо 2 млн. души по света умират годишно от заболявания, причинени от храни. За европейския регион пък през изминалата година 310 хиляди души са заболели от бактериални хранителни инфекции, като 304 са били смъртните случаи.