Нови 22 случая на COVID-19 са регистрирани през последното денонощие у нас. От Националния оперативен щаб съобщиха, че това са 13 жени и 9 мъже, сред които и две деца под двегодишна възраст от София. Те не се нуждаят от болнично лечение.


От новозаразените с коронавирус у нас, 9 са сред медицинските лица - двама лекари, пет медицински сестри и двама санитари. От тях 7 работят в едно и също отделение на болница в Сливен. То не приема пациенти с COVID-19. „Тези факти потвърждават огнищния характер на коронавирусната инфекция, таргетните групи и допускането на възникването на такива случаи при неглижиране на притивоепидемичните мерки“, отбеляза секретарят на щаба доц. Димо Димов.


Отделението в Сливен е затворено, като там ще се проучи разширен кръг от контактни лица, а също ще бъдат установени и всички пациенти, преминали в отделението в рамките на предходния месец. Доц. Димов посочи, че физическата дистанция, предпазните средства и дезинфекцията продължават да бъдат единствените надеждни мерки срещу болестта.Общият брой на хората с потвърдена коронавирусна инфекция у нас е 2560 случая. За последното денонощие е починал един мъж на 77 години в София, лекар от Видин, които е с придружаващи заболявания и жена на 67 години от Пловдив, с исхемична болест на сърцето.


Българският лекарски съюз (БЛС) изказа своите съболезнования на семейството и близките на починалия д-р Борислав Иванов , както и на колегите му от МБАЛ „Света Петка“ Видин. „С дълбока скръб посрещнахме новината за смъртта на д-р Борислав Иванов, който на 77 години се връща на работа, когато болницата във Видин остава без лекари, непосредствено преди настъпването на епидемията“, написаха от съсловната организация.
Това е трети български медик, който загуби битката с COVID-19.


От 5 юни у нас се разрешава провеждането на първенството за първа и втора професионална футболна лига пред публика, при заетост на местата до 30% от общия им капацитет и при настаняване на зрителите най-малко през 2 седалки. Издадената Заповед № РД-01-289/02.06.2020 г. отменя Заповед № РД-01-287 от 30.05.2020 г.


Може да се запознаете с пълният текст на заповедта на министъра на здравеопазването.