Срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се водят 66 дела от болници за неизплатена надлимитна дейност, като исковете са на обща стойност 16 млн. лв. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на редовния парламентарен контрол.

 

Тази новина не бе неочаквана, като се има предвид, че в последната една година редица сдружения – на областните болници, на общинските болници, както и Асоциацията на частните болници настойчиво алармират за проблема. А той се състои в това, че по ред обективни причини, лечебните заведения за болнична помощ надвишават лимитите, които са им определени от НЗОК. Залагайки на аргумента, че това не е договорена дейност, касата отказва да им заплати сумите за извършени медицински услуги. В много случаи зад тези „надлимитни“ суми се крият редица обстоятелства, на пръв поглед неясни и неразбираеми за онези, които не познават спецификата в дейността на болниците. Преведено на обикновен език “надлимитна дейност“ означава, че, когато се е налагало лекуващите лекари, са оставяли пациентите за по-дълго време, отколкото определеното в клиничната пътека, или пък са приемали и лекували болни по спешност или са назначавали допълнителни изследвания и процедури, защото това е било необходимо, за да се подобрят и оздравеят пациентите им.


 

Парадоксът обаче е налице – болниците работят на пълни обороти, но колкото повече работят, толкова повече се увеличава рискът да не получат парите си за свършеното над фиксираните лимити.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Така се стигна до ситуацията, която представи от парламентарната трибуна министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос, зададен от депутати от опозицията. По думите му от всички 66 дела на първа инстанция са приключили 11, на втора - 4 дела, а окончателно приключили с влезли в сила решения са 2 дела, по които НЗОК е осъдена да плати 20 992 лв. плюс лихвите и съдебните разноски.

 

Подадени са касационни жалби по 4 дела, от които едно е от лечебно заведение. Министърът уточни още, че главницата по тези искове се оспорва от НЗОК и се събират доказателства по реда на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК).

 

В края на отговора си от парламентарната трибуна министър Ананиев бе категоричен, че не е налице трайно установена съдебна практика за произнасяне на осъдителни решения, според които НЗОК да дължи заплащане. Да, но...

 

Но фактите показват друго – че има едни 16 милиона лева, които са похарчени за здраве и някой трябва да ги плати на тези, които са ги изразходвали – не за собствено удоволствие, а за здравноосигурените лица, които редовно плащат вноските си и очакват срещу тях качествена медицинска помощ.