Децата също са застрашени от сърдечни заболявания. Риск съществува и преди раждането, а той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, например тютюнопушене. 
 
Модерното общество допълнително подлага децата на рискова среда – леснодостъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т.нар. пасивно тютюнопушене.
 
Тези стряскащи данни разкри доц. Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България.
 
На 29 септември Световната кардиологична федерация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. 
 
Tази година кампанията за Световния ден на сърцето преминава под мотото „Тръгни по пътя на здравото сърце”, а фокусът пада върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи от мъжете в напреднала възраст.
 
Сърдечносъдовите заболявания са най-големият причинител на смърт в света. Всяка година сърдечносъдовите заболявания причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи - над 17 милиона живота годишно.
 
Ако ръстът в стойностите продължи – към 2030 г. над 23 милиона души годишно ще умират от сърдечни заболявания.
 
В България средно между 60 и 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания. 
 
През 2010 г. починалите са 74 392 души или 67,5%; през 2009 г. броят им е бил с 3086 по-малко или 66% от всички починали; през 2012 г. починалите от сърдечносъдови заболявания представляват 65% от общата смъртност. 
 
Над 60% от общата смъртност в България през последните години се дължи на исхемична болест на сърцето, в това число остър инфаркт на миокарда, хипертонична болест и мозъчносъдова болест.
NEWS_MORE_BOX
 
В България през 2012 г. има 50 783 получени инсулта, от които смъртните случаи са 7535. Всяка година близо 6000 българи умират от остър инфаркт на миокарда и други форми на исхемична болест на сърцето. Около 13 - 15 хиляди пък са инфарктите, които се регистрират годишно в България.
 
Най-засегнати от сърдечносъдови заболявания са хората над 55-годишна възраст – в 91% от случаите или общо 46 248, от които близо 22 хиляди мъже и 24 хиляди жени.
 
Засегнатите във възрастовата група от 35 до 55 години са малко над 4300. И въпреки, че рискът е по-голям за хората в по-напреднала възраст, случаи на инсулт сред младите хора до 35 години също има - близо 200 през 2012 г.
 
В България сърдечносъдовите заболявания са причинител на половината от смъртните случаи сред мъжете преди 75-годишна възраст. Във възрастовата група до 65 години, заболяванията на сърцето причиняват смъртните случаи около 43% при мъжете и 38% при жените.
 
В Европа тези данни са не по-малко притеснителни. Всяка година от сърдечносъдови заболявания умират над 4 млн. души, от които над 1,9 млн. в държави членки на ЕС. В проценти това означава, че заболяванията на сърцето причиняват 47% от смъртността (52% при жените и 42% при мъжете) в Европа и 40% в ЕС.
 
Във възрастовата група под 75 години се регистрират около 1,5 млн. смъртни случая годишно. До 65-годишна възраст – цифрата е около 680 хил.
 
Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.
 
Тютюнопушенето остава основен проблем в борбата със сърдечносъдовите заболявания. Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца.
 
В последните години консумацията на плодове и зеленчуци е нарастнала като цяло в Европа, докато консумацията на мазнини остава стабилна. А нездравословното хранене е свързано с четири от десетте водещи смъртоносни риска.
 
Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото ви състояние и ще намали риска от сърдечни болести.