Националните имунизационни програми в световен мащаб пострадаха сериозно през тази година от мерките, въведени за да се ограничи разпространението на коронавируса, и от страховете, които той разпали. Пандемията на COVID-19 стана причина за сериозен спад в броя на децата, на които се извършват планови имунизации, както в България, така и по целия свят.

 

След възобновяването на ваксинопрофилактиката у нас в рамките на два месеца са обхванати над 65% от децата, които подлежат на задължителни ваксинации.


 

Информацията бе оповестена от д-р Кремена Пармакова от Дирекция „Здравен контрол“ към Министерството на здравеопазването, по време на уебинар, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ).

 

В началото на месец март профилактичните имунизации у нас бяха преустановени като част от мерките за предотвратяване на заразата с коронавирус, а на 21 април бяха възобновени от здравния министър Кирил Ананиев.

 

Според Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФАРМ), е необходимо имунизациите срещу грип да започнат колкото се може по-отрано. По негово предложение трябва да се помисли за имунизационно покритие сред учителите, здравните работници и медицинските специалисти. Във връзка с коронавируса той предлага да се обмисли и включването на пневмококова ваксина сред по-възрастни хора.


Д-р Клара Балджиева, председател на Националното сдружение на педиатри специалисти от извънболничната помощ (НСПСИП), настоява ваксината срещу варицела да бъде включена в задължителния Имунизационен календар. Тя е категорична, че е нужно ваксинално покритие от поне 80%, за да има ефект върху разпространението на варицелата и заболеваемостта.

 

Според д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, годишната противогрипна ваксинация трябва да увеличи своя обхват от 10% през 2019 г. до 25% през 2022 г. при възрастните хора над 65 г. По думите му за сезон 2020 – 2021 е планирана доставка на 180 000 дози противогрипни ваксини при 120 000 през миналата година.

 

Доц. д-р Андрей Галев, д.м, началник  на Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена – Военномедицинска академия – София и председател на Българското сдружение по превантивна медицина, посочи, че до 2030 г. всички държави в Европа трябва да са въвели ефективни стратегии за елиминиране на рака, свързан с HPV, и да е осигурено ваксинационно покритие от най-малко 90% и за двата пола.