Национална информационна кампания „Действай сега, спаси живот“, насочена към най-острото сърдечно-съдово състояние - острия миокарден инфаркт - стартира у нас. Тя е част от международната инициатива „Стент за живот“ (Stent For Life-SFL), организирана от Европейската асоциация за перкутанни сърдечно-съдови интервенции, Европейското дружество по кардиология и EuroPCR.

 

 


У нас инициативата се организира от Българското дружество по инвазивна кардиология с подкрепата на Министерство на здравеопазването.

 

 

Целта е инфарктът да бъде рано обхванат и максимално добре лекуван, обясни проф. д-р Юлия Джоргова – национален координатор на програма „Стент за живот”.

 

 

От 2008 г. насам в България има удвояване на броя първични ангеопластики – методиката на механично отваряне на съда при остър инфаркт и поставяне на стент. При пациенти, лекувани с поставяне на стент, има 5% смъртност, а при тези, които не са лекувани по съвременните методики, процентът е 17, поясни специалистът. У нас се правят 530 ангеопластики на милион население, а в Европа средно по 600.

 

 

В България общата смъртност от остър миокарден инфаркт за последните две години пада от 15% на 10%, показва статистиката.

 

 

Други, тревожни данни показват обаче, че 62% от хората в това състояние стигат късно до лекар и до съвременно лечение. Голяма част от тях се инвалидизират, подлежат на неколкократни хоспитализации за сърдечна недостатъчност, което е и огромно икономическо бреме за държавата, допълни проф. д-р Юлия Джоргова.

 

 

Програмата цели спасяването на човешки животи, поясни доц. д-р Иво Петров от Дружеството на кардиолозите в България. „Времето е живот, при сърдечен инцидент трябва да има бърза реакция не само от страна на пациента, тъй като много често той не може да реагира в такава ситуация. Близките му също трябва да бъдат обучени за тази реакция.“, подчерта специалистът.

 

 

Кампанията „Действай сега, спаси живот“ ще продължи една година. За този период ще бъдат организирани различни информационни събития за пациентите и обучения за лекарите.

 

 

Ще се раздават и множество информационни материали. Целта е да се достигне до всеки дом и хората да научат как да се предпазват от инфаркт, как да го разпознават и как да реагират при появата му.

 

 

Според статистиката за последните години сърдечно-съдовите заболявания засягат все повече млади хора, на 30-40 години.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Смята се, че 67,5% от общата смъртност у нас се дължи на сърдечно-съдови проблеми.

 

 

Надеждното им лечение и добрата профилактика са от огромно значение за ограничаването на заболеваемостта и смъртността от тези заболявания.

 

 

За да съхраним здравето си, трябва да избягваме вредния начин на живот, включващ тютюнопушене, стрес, обездвижване и др., подчертават специалистите.

 

 

Освен това е препоръчително да провеждаме редовни профилактични прегледи при кардиолог и лабораторни изследвания на кръвната си захар и на липидния си профил.

 

 

Важно е да се знаят и първите симптоми на острия миокарден инфаркт. Най-често това са болки в гърдите, определяни като усещане за стягане, натиск или притискане, болка в други части на тялото - обикновено в лявата ръка, към врата или челюстта, затруднено дишане, гадене и повръщане, нарушен сърдечен ритъм, студена пот, прималяване, панически страх.

 

 

При появата им незабавно трябва да се потърси спешна медицинска помощ.