Близо 600 000 българи живеят с диабет тип 2, но цели 200 000 от тях дори и не предполагат за болестта си и съответно не са предприели необходимото лечение.

 

Това стана ясно по време на пресконференция на Националната пациентска организация и Българското дружество по ендокринология, които обявиха началото на първата по рода си кампания за предоставяне на безплатно изследване на гликиран хемоглобин (HbA1c) за пациенти, страдащи от захарен диабет тип 2.


 

Според установените световни стандарти е препоръчително да се извършват минимум три изследвания годишно на гликиран хемоглобин, като се счита, че по този начин ще бъде осигурен по-ефективен контрол над заболяването.

 

У нас обаче Националната здравноосигурителна каса покрива само две такива изследвания.

NEWS_MORE_BOX

 

В рамките на кампанията ще бъде предоставено безплатно препоръчителното трето изследване, което ще помогне на хиляди пациенти да проследяват навременно своето състояние.

 

Захарният диабет се счита за едно от най-сериозните социално значими заболявания в световен мащаб. Понастоящем около 160 млн. души в света страдат от диабет, като по информация от Световната здравна организация броят им се увеличава със 7 млн. годишно.

 

Това е хронично заболяване, което прогресира във времето. Увеличаване на кръвната захар в организма, така наречената хипергликемия.

 

Захарен диабет тип 2 се среща при възрастните, но това беше в миналото. Сега поради затлъстяването и заседналия начин на живот се срещат все повече деца със захарна болест.

 

Кампанията ще обхване 9000 души от София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Банкя, а мобилни кабинети ще обикалят в малките градове.

 

Повече информация за програмата гражданите могат да получат на телефон 0700 10 515.