60 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа, при направени 2288 PCR тестове, показва Националната информационна система. Разпределението по области е Благоевград - 17; Бургас - 2; Варна - 3; Видин - 1; Добрич - 10; Кюстендил - 1; Перник - 5; Пловдив - 6; Силистра - 1; София град - 8; Търговище - 1; Шумен - 5.


Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 15 287, от които 4404 са активни, а 10 338 са излекуваните. От тях 16 са регистрирани през последното денонощие.


Общо 745 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 74 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 835 медицински служители. Три нови случая на медицински сестри са установени през изминалите 24 часа. Починалите, при които е бил доказан новият коронавирус, са 545. През последното денонощие не са регистрирани нови смъртни случаи. 


По данни на Европейския център за контрол на заболяванията тенденцията за понижаване на заболяваемостта на територията на България през последните седмици е трайна. Последните цифри показват, че тя е намаляла с 47.5% в сравнение с предходните седмици, заяви здравния министър проф. Костадин Ангелов при посещението си в Бургас.


По отношение разпространението на COVID-19 в област Бургас от началото на епидемията са установени 396 положителни случая, 82 лица са били хоспитализирани, 2 са починали. Към момента има 94 активни случая, 10 от тях са настанени в лечебни заведения. Директорът на УМБАЛ Бургас д-р Миразчийски информира здравния министър, че 7 от пациентите са хоспитализирани в УМБАЛ Бургас, като днес се очаква един от тях ще бъде изписан.


„Разговарях и с директори на лечебни заведения в областта относно организацията на работа в условията на COVID-19 и реакцията при повишен натиск на здравната система. Най-тежък остава проблемът с персонала и с наличните хора, които да се грижат за състоянието на пациентите с коронавирусна инфекция. Той е водещ не само за областта, но и за системата като цяло. Ще насочим усилията си в тази посока, за да решим проблема с хората. Трябва да пречупим тенденцията младите лекари да напускат България, а медицинските сестри да не желаят да работят в българските болници“, беше категоричен министър Ангелов.


Той коментира още, че следващата година здравното министерство ще настоява Здравната каса да сключва договори и с практиките на медицински сестри и акушерки, като по този начин те ще получават допълнителен финансов ресурс.


На журналистически въпрос относно ситуацията в град Дулово министърът показа писмо от директора на лечебното заведение до директора на РЗИ-Силистра, в което се казва: „Уведомявам Ви че, медицинските сестри и санитари, работещи във Вътрешно отделение на „МБАЛ-Дулово“ – ЕООД не желаят да обслужват пациенти с COVID-19. Същите желаят да работят във Вътрешно отделение, без да обслужват пациенти с COVID-19“. За да е наясно Министерството на здравеопазването със ситуацията в болницата, на място в града е главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Аз съм лекар. Винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Полагали сме клетва. Никога не съм си представял, че мога да избирам и да подбирам моите пациенти. Искам да кажа на колегите, че те работят в Дулово, те са хора от този град, този град разчита на тях. Ако утре откажат да лекуват пациенти с инфаркт, защото са трудни за обслужване? Ако откажат да лекуват, например, родилки, защото е много напрегнато? Тогава къде е медицината, къде е милосърдието? Не смятам, че ние като лекари имаме право да избираме. Всички хора разчитат на нас и, застанали до нас, всички са равни“, заяви проф. Костадин Ангелов.
На място министърът разгледа областната болница и разговаря с работещите в отделенията по педиатрия, спешна помощ, неврология, инфекциозни болести и т.н.


В Бургас здравният министър и кметът Николов посетиха новия корпус на Комплексния онкологичен център. „Инвестираме в оборудването с най-съвременна медицинска техника в „Комплексен онкологичен център – Бургас“ - апарати за хибридна образна диагностика PET/CT и SPECT/CT, апаратура за брахитерапия ФЛЕКСИТРОН и модерен 5D скенер. Апаратурата е с марка SIEMENS. Амбицията ни е да започнем да изграждаме хирургически корпус към КОЦ - Бургас. Всичките ни усилия са, за да осигурим максимални условия за диагностика, лечение и последващо наблюдение на този тип заболявания“, посочи кметът Димитър Николов.


Кметът Димитър Николов запозна министър Ангелов и с етапите за осъществяване на идеята за изграждането на детска болница в Бургас. Теренът за нея вече е отреден – в двора на УМБАЛ Бургас, а амбицията е тя да обслужва пациенти от целия Югоизточен регион. Община Бургас ще настоява и за увеличение квотата за прием на студенти в Медицински факултет Бургас за обезпечаване на все по-голямата нужда от медицински кадри в региона. „Целите, които са си поставили колегите тук, са изключително амбициозни. Ефектът, който ще има върху този регион в България, ще бъде сериозно осезаем както по отношение на здравеопазването по профили, така и по отношение детското здравеопазване“, беше категоричен проф. Ангелов.