Новите случаи на Covid-19 през изминалото денонощие са 1339, като 78 от тях са установени с PCR, а 1261 – с бързи антигенни тестове. 58,03 % от новите случаи, доказани през изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.

 

Като част от информационната си кампания за ползите от ваксините "Плюс мен", Министерството на здравеопазването обяснява процеса на разработването на ваксините и изпитанията, през които преминават преди да стигнат до пациента. 


 

Разработването на всяка ваксина започва с изследване на патогена (в случая на коронавируса SARS-CoV-2). След това се проучва на кои компоненти на вируса реагира човешката имунна система и как може да бъде изградена защита (антитела).

 

Времето, необходимо за разработване на ваксина, се определя от множество и комплексни фактори, които са специфични и с различна тежест при всяка конкретна ваксина.

 

Времето зависи от начина на производство на активното вещество и на готовата ваксина, както и от условията, при които се разработва ваксината – научен, производствен и финансов капацитет, както и от използваните методи за производство, анализи, контрол и пр.

 

Предвид това, не съществува нормативно установен срок относно времетраенето на цикъла на разработване на ваксините.

 

След научните изследвания, разработки и клинични изпитвания, когато се установява дали една ваксина е безопасна и ефикасна, се преминава през пълен регулаторен процес по разрешаване за употреба и се инициира производство в достатъчно големи мащаби. 

 

У нас към момента са доказани общо 1 261 287 случая на новия коронавирус, от които 9 553 са активни. 1 214 007 са излекуваните лица. 2 004 от тях са регистрирани през последните 24 часа.

 

В лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 593-ма пациенти с потвърден COVID-19. 45 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 139. От тях 75,54 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.

4 550 818 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас общо до момента. 798 от тях са приложени през последното денонощие.