Петстотин седемдесет и девет млади лекари от Медицинския факултет на Медицински университет-София положиха Хипократовата клетва в зала 1 на Националния дворец на културата. 

 

Във випуск 2021 завършиха 274 българи, от които 53-ма са с отличен успех, а трима са абсолютни отличници и получиха наградата „Златен Хипократ“ от ректора на Медицински университет, акад. Лъчезар Трайков. Това са д-р Лора Петрова, д-р Цветан Тончев и д-р Владимир Йорданов. 


 

За да подкрепят младите лекари, на церемонията присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, министърът на образованието акад. Николай Денков, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, посланици и директори на болници. 

 

Ректорът акад. Трайков приветства колегите си в „…една общност на познанието, на споделената отговорност, на взаимното доверие и колегиалност, на общите усилия да направим живота на хората по-добър във всяко едно отношение.“ 

 

 „Днес медицината е приложно поле на най-сложни технологии, дистанционен контакт, дигитализация и изкуствен интелект, но в тази реалност, скъпи колеги, никога не забравяйте, че светът на болния човек е затворен в болничната стая и той всеки ден очаква вас – лекаря, очаква вашия глас, вашите окуражителни думи и вашите умения.

 

Облекчавайте страданията му, търсете упорито диагнозата и лекувайте с вещина и милосърдие. Вярвайте на пациентите си и се борете за живота им”, заяви в приветствието си, деканът на Медицинския факултет проф. д-р Димитър Буланов. 

Той благодари на доброволците, които се включиха в грижите за болните в Covid-отделенията преди още да са положили Хипократовата клетва. 

 

Министър-председателят Кирил Петков обяви пред абсолвентите, че се отказва от подготвената официална реч и изнесе нестандартно изказване по темата за трудните избори, които човек трябва да прави, особено когато от неговото решение зависи живота на хората. 

 

Той даде пример от личния си опит в акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров и пожела на абсолвентите „Бъдете горди, че сте български лекари. Всички ние разчитаме на Вас!“.  

 

В словото си президентът Румен Радев подчерта значимостта на медицинската професия за обществото и за държавниците: „Едва ли ръководството на университета си спомня друг случай, когато тук на дипломирането да присъстват едновременно президент, вицепрезидент, министър-председател, министри, народни представители и кмет на София… И това е ясен знак, че здравето на българите и, особено перспективата за професионалното развитие на младите български медици е във фокуса на държавата“.