53 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна ще участват в петото издание на Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5”. 

 
Инициативата се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с още три ведомства – на културата, на образованието, младежта и науката, и на физическото възпитание и спорта. 
 
Подборът на одобрените 53 проекта е извършен от специална експертна комисия с участието на представители на здравното министерство и всички партньори. В категорията от 1-ви до 4-ти клас на следващ етап са класирани 13 проекта, от 5-ти до 8-и клас – 24 проекта, от 9-ти до 12-ти клас – 16 проекта.
 
Тазгодишното пето издание на конкурса продължава до 14 април 2013 г., а официалното награждаване на победителите предстои да се проведе на 31 май 2013 г., когато се отбелязва Световният ден без тютюн. 
 
Новост в тазгодишното издание на конкурса е инициативата „Предай нататък”. Целта е ученик непушач да формира фокус-група от свои съученици – пушачи и заедно да търсят методи за пълен отказ на цигарите. Идеята на подхода е спрелите тютюнопушенето да формират нови групи за отказ от вредния навик.
 
Освен 9 награди в трите възрастови групи през тази година е предвидена и една специална награда - посещение на Европейския парламент в Брюксел. 
 
Наградата се осигурява от народната представителка Моника Панайотова и депутатът в Европейския парламент Илиана Иванова. 
 
Националният ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5“ е сред инициативите на Министерство на здравеопазването за намаляване на високия процент на пушачите сред българските ученици. Целта е превенция на тютюнопушенето от най-ранна възраст, както и ограничаване на негативните тенденции сред младите хора, които придобиват вредния навик. 
 
Досега в конкурса са участвали близо 13 200 ученика и над 400 техни учители от цялата страна, които подкрепят здравословния начин на живот без зависимост от тютюневите изделия.