Над 34 000 лекари и специалисти по здравни грижи у нас са напълно ваксинирани срещу ковид-19, което се равнява на 53 на сто от българските медици.

 

Това показват данни към 27 юли, предоставени от Дирекция “Електронно здравеопазване” към Министерство на здравеопазването на Български лекарски съюз.


 

Напълно ваксинирани са малко над 20 000 или 62% от лекарите, които са официално вписани в регистъра на БЛС. Медицинските сестри със завършен ваксинационен цикъл са близо 14 600 или 45 на сто.

 

От БЛС посочват, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са около 13 500. От тях 3864 са лекари, а 4559 са медицински сестри.

 

Седем месеца след началото на кампанията за ваксиниране срещу коронавируса повече от 80% от населението на страната не е ваксинирано срещу ковид-19.

 

Данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията сочат, че 17% от пълнолетните българи са със завършен ваксинационен цикъл, а 19% имат една поставена ваксина срещу ковид-19.

 

Темпът на ваксинация в България се забави чувствително през летните месеци, въпреки че има възможност за избор на ваксини в достатъчно количество и добра логистика.

 

Общият брой поставени ваксини срещу ковид-19 към днешна дата е близо 1,99 млн., като броят на реимунизираните е 977 165. Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че вече е постигната целта да бъдат ваксинирани с поне една доза 70% от пълнолетните граждани на Европейския съюз до края на юли.

 

Тя съобщи, че 57% от пълнолетните европейци са с напълно завършен ваксинационен цикъл чрез поставени две дози от ваксината на Pfizer, AstraZeneca или Moderna, или една доза от ваксината на Johnson and Johnson.

 

Фон дер Лайен посочи, че преобладаващият в момента в Европа делта вариант на коронавируса е опасен и призова всички да се ваксинират, като увери, че ЕС ще подсигури достатъчно ваксини.

 

Данни на Националния център по заразни и паразитни болести показват, че средната 14-дневна заболяемост от коронавирус у нас се е повишила с 32% за седмицата до 25 юли до 17 заразени на 100 000 население. Въпреки това всички области в страната продължават да бъдат в зелената зона по заболеваемост.