От началото на годината 51 души са получили шанс за втори живот след трансплантация на донорски орган.

Близките на 14 починали българи са дали съгласие за донорство, други 10 здрави хора са взели трудното решение да дарят единия си бъбрек или половината си черен дроб на свой роднина, пише "Преса".

Освен това страната ни е спасила и трима чужденци. От Евротрансплант пък сме получили един бъбрек. От 2001 г. досега само през 2010 г. са извършени повече трансплантации - 68, като има години - 2001 и 2012 г., когато е имало едва по двама донори.

Въпреки ръста на извършените присаждания България все още е на едно от последните места в Европа по брой донори - двама на 1 млн. население. След нас са единствено Гърция и Сърбия. Първенци с 36 и 34 донори на 1 млн. души са съответно Хърватия и Испания.

NEWS_MORE_BOX


„Нужен ни е нов стандарт по трансплантология и прелицензиране на центровете, които присаждат органи.

Те трябва да отговарят на определени количествени и качествени критерии, за да може да извършват животоспасяващите операции“, категоричен е проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна и трансплантационна хирургия във ВМА.

Въпросният стандарт обаче отлежава вече повече от половин година в здравното министерство. Според проф. Владов страната ни има нужда от два центъра за чернодробни и бъбречни трансплантации и един за сърдечни.

В момента 941 българи чакат за нов орган.

От присаждане на бъбрек се нуждаят 865 души, на черен дроб - 41, и на сърце - 21. Още 8 болни чакат бял дроб, 5 - панкреас, един - тънко черво, но такива трансплантации у нас все още не се правят.