500 000 са хората с астма в България, като 150 000 от тях са деца според данни от последния конгрес на алерголозите у нас. Основният проблем при заболяването е, че 1/3 от случаите остават недиагностицирани. Само 64 % от болните са известни, което според д-р София Ангелова, гл. асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) „Св. София” се дължи на слабата профилактика на заболяването. През последните години се увеличават случаите на астма в страна, каза д-р Ангелова. Симптомите на астмата остават недиагностицирани и нелекувани, което води до сериозни здравословни проблеми. Обикновено това са хора със задух. Иначе в страната се разполага с актуалните по света средства за терапия на заболяването.


Астмата е заболяване, при което се наблюдава алергично възпаление на дихателните пътища. В резултат на възпалението астматикът трудно поема въздух. Състоянието може да бъде крайно опасно и изисква навременно лечение.


Причините за високия процент засегнати от астма са алергени от разнороден характер. Едни от водещите фактори са продължителният период на цъфтеж, типичен за страната ни, който продължава от ранна пролет до есента, отглежднате на домашни любимци и тютюнопушенето, в това число и пасивното.
„Все още в България има родители, които пушат пред децата си, и то деца с астматични състояния или деца, които често боледуват от инфекции на дихателните пътища. Тези деца са превърнати в пасивни пушачи, а пасивното пушене е източник за развитие на бронхиална астма за в бъдеще”, коментира д-р Ангелова.
Около 90-95% от всички болни – с пневмонии, астми, с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други белодробни болести, пациентите на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) „Св. София”, са пушачи. Според статистика на болницата за 2009 година от общо 3000 души техни пациенти 2790 са отдадени на този вреден навик.


Според д-р Ангелова благодарение на профилактичните прегледи се наблюдава повишено регистриране на диагностицираните болни от астма напоследък. От полза според специалистите ще бъде провеждането на редовни профилактични изследвания на дишането. По думите й именно на безплатните изследвания на дишането се откриват много случаи на недиагностицирана астма.
Изследването се извършва с  уред, който отчита определен показател, по който се съди какво е наличното количеството на въздуха в дробовете.


По случай Световния ден на астмата Дружеството по белодробни болести и Асоциацията на астматиците в България организират безплатното изследване на дишането, което се провежда днес,  4 май от 17.00 часа в градинката пред Народния театър „Иван Вазов”.