Една втора от пациентите, които страдат от алергии, не получават правилните диагноза и лечение, твърдят български алерголози. Те прогнозират и, че до 2025 г. 50% от хората у нас и в Европа ще страдат от някаква алергия. 
 
Само астматата и алергичния ринит причиняват повече от 100 милиона загубени учебни и работни дни годишно, твърдят специалистите. По думите им алергиите влошават качеството на живот много повече от сърдечно-съдовите заболявания или захарния диабет.
 
Основните причинители на алергии в България са прекомерната употреба на антибиотици, домашният брах, замърсеният въздух, бактериите и храните, като фъстъци, мляко, яйца, риба и други. 
 
Диагностицирането и лечението на алергии у нас е на много добро ниво и нарежда страната ни сред водещите държави в Европа, категорични са родните алерголози. 
 
По думите им единственият начин да бъдат предотвратени развитието на астма и появата на нови алергии е алергенната имунотерапия.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Днес  в УМБАЛ „Александровска“ беше даден стартът на Националната информационна кампания „Иматели алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола“.
 
Инициативата се реализира от Българското дружество по алергология (БДА), в сътрудничество с   Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА), Комисията по здравеопазването към 43-то Народно събрание, Университетска болница „Александровска” - София, Медицински университет - София и Европейската академия по алергология и клинична имунология (EAACI).
 
На 18 май кампанията ще се проведе в Стара Загора, където ще бъдат проведени безплатни тестове за алергии и измерване на дишането.
 
През есента инициативата ще продължи в още 5 града от страната – Перник, Пловдив, Петрич, Хасково и Русе. 
 
Над 150 милиона от населението на Европейския съюз страда от хронично алергично заболяване, а други 70 милиона – от астма.