53% от мъжете и 50% от жените у нас през 2008 г. са станали жертва на незаразни заболявания, като рак, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, заболяването на белите дробове и диабет, според доклад на Световната здравна организация (СЗО).

 


В проучването са включени профилите на още 192 държави във връзка с незаразните заболявания в световен мащаб.


 


Предвид обезпокоителната статистика експертите на СЗО отправят препоръки към всяко правителство да насочи усилията си към предотвратяване и лечение на тези заболявания.

 


Тенденциите на разпространението на незаразните заболявания, както и мерките за намаляване на смъртността от тях, бяха обсъдени по време на среща на високо равнище, провела се на 19 и 20 септември в ООН в Ню Йорк.

 


Според доклада на СЗО за България около 66% от смъртните случаи у нас, причинени от незаразните болести, са свързани със сърдечно-съдови заболявания, съобщава БТА.

 


17% от фаталните случаи се дължат на рак, 4% на различни видове наранявания и травми, 2% на диабет и 2% на респираторни заболявания. Останалите смъртни случаи са причинени от други видове незаразни болестни.

 


Според експертите на международната здравна организация един от основните причинители за този вид смъртност сред българското население е тютюнопушенето – 42% от мъжете и 27% от жените у нас злоупотребяват с цигарите.

 


Наднорменото тегло е друга причина за фатален край, вследствие на прекарано незаразно заболяване. 63% от българските мъже и 53% от българките са засегнати от заболяване, свързано със свръхтегло.

 


Всеки четвърти българин и всяка трета жена у нас са физически неактивни, сочат данните на СЗО.

 


Вследствие 52,6% от мъжете и 50% от жените в България страдат от сърдечно-съдови заболявания.

 


По данни на Националния статистически институт през годината на проучването на СЗО, у нас са починали общо 110 523 души - 58 303 мъже и 52 220 жени.

 


Почти 72 хил. българи са починали от заболявания, свързани с органите на кръвообращението.

 


Незаразните заболявания са най-честата причина за смърт в световен мащаб, като през годината на проучването - 2008 г., повече от 36 млн. души са станали жертви на такива заболявания.

 


Сърдечносъдовите заболявания са причина за 48% от тези смъртни случаи, раковите заболявания - 21%, хроничните респираторни заболявания - 12% и диабет - 3%.

 


Според Световната здравна организация около 87% от всички смъртни случаи в САЩ се дължат на незаразните болести, като 16% от американците са страстни пушачи, а 43% са физически неактивни.

 


Повече новини четете в Dnes.bg