Семинар на тема „Ранна диагностика и навременно лечение на ХИВ/СПИН – добри практики от България и Европа“ се проведе в София. 
 
Участие в събитието взеха д-р Майкъл Юл от Royal Free Hospital, Великобритания, Петър Цинцарски, дългосрочен консултант към Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерство на здравеопазването, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, д-р Калоян Куков, клиничен психолог, УМБАЛ „Света Марина“, Варна
 
Д-р Майкъл Юл представи добрите европейски и световни практики по отношение лечението на ХИВ/СПИН. Той постави акцент върху навременното започване на терапия, с цел да се ограничи разпространението на инфекцията. 
 
„В това отношение можем да се похвалим, че и България следва препоръките, като в момента в страната могат да се лекуват всички пациенти“, посочи д-р Станимир Хасърджиев. 
 
Петър Цинцарски представи актуални данни за страната, според които през 2016 г. са открити нови 193 българи с ХИВ-инфекция, като изследваните са над 263 900 лица. Консултантът към Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН посочи, че 88% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България са се инфектирали по сексуален път, а общият брой на всички носители на ХИВ в страната е 2 460 лица, като се запазва тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. 
 
Беше обсъден проблемът с изтеглянето на финансовата помощ от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и възможността за продължаване на Програмата с национално финансиране. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Цинцарски посочи oще, че се очаква Програмата да бъде продължена за още шест месеца, като уточни, че и в момента всички желаещи могат да се изследват в Кабинетите за анонимно, безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) в цялата страна. 
 
Възможност за безплатни изследвания за вируса предлага и кампанията на Национална пациентска организация, която стартира по повод Европейска седмица за изследване за ХИВ и хепатити. Инициативата започна във Варна, чиито жители могат да се изследват в регионалната здравна инспекция.
 
От 15 декември 2016 г., до изчерпване на количеството тестове, ще могат да се изследват безплатно и жителите на Русе. През януари и февруари ще могат да се тестват и в Благоевград, Велико Търново и Пловдив. В София всички желаещи могат да се изследват за ХИВ и хепатит C безплатно на ул. Цар Самуил 111.
 
По време на събитието беше направена демонстрация на орално тестване за ХИВ/СПИН, с цел да се припомни на обществото колко лесно, безболезнено и бързо може да се тества всеки.