Ендокринолозите са категорични, че рискът от развитие на различните усложнения на затлъстяването намалява значително, ако хората с килограми над нормата, отслабнат с 5%. Тази редукция на теглото ще снижи риска от развитие на сънна апнея с 80%. Всеки килограм по-малко може да повиши съдържанието на добрия холестерол HDL с 0.009 mmol/L. А около 7% загуба на теглото води до 58% намаляване на случаите на диабет тип 2.


В Световния ден за борба със затлъстяването - 11 октомври, водещи специалисти сигнализират, че до 5 години всеки втори човек на планетата ще е с наднормено тегло. В момента 40% от хората над 18 години са с килограми над нормата, а България се подрежда на 10-то място в Европа по затлъстяване на населението. Данните, които ендокринолозите от УМБАЛ „Александровска“, изнесоха сочат, че повече от половината пълнолетни български граждани и 1/3 от децата са с наднормено тегло. 


По думите им затлъстяването е опасно състояние, което е свързано с развитието на повече от 195 усложнения. Най-важните сред тях са сънна апнея – при хората със затлъстяване честотата й е 45%, дислипидемия - при хората със затлъстяване честотата й е 49.7%, сърдечносъдови - при хората със затлъстяване те са водещата причина за смъртност, диабет 2 – хората със затлъстяване са 7 пъти по-рискови за отключването на тази диагноза, тумори – около 13 вида онкологични заболявания се свързват с наднорменото тегло и затлъстяването, остеоартрит - хората със затлъстяване са 4 пъти по-рискови за отключването на тази диагноза, депресия – хората със затлъстяване са с 55% по-склонни да изпаднат в депресия, същевременно хората в това състояние са с 58% повишен риск от развитието на затлъстяване.Отслабването обаче остава труден, сложен и продължителен процес. „Регулирането на теглото се извършва чрез сложен механизъм, в който са включени ендокринната, нервната и стомашно-чревната системи. Когато човек започне да отслабва, чувството му за апетит се повишава, а метаболизмът му се понижава. Загубата на тегло при хората със затлъстяване води до повишаване на апетита в рамките поне на една година. Въпреки това решения има“, увери д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска“.


Затлъстяването може да се коригира, но за тази цел проблемът трябва да се разглежда цялостно. Терапията трябва да включва физически упражнения и промяна в начина на живот. Движението заедно със здравословното хранене трябва да са първа линия на терапия при всички хора с Индекс на телесна маса ≥25 kg/m2.
Не винаги обаче тези промени са достатъчни, тогава трябва да се предприемат и допълнителни усилия. Възможностите в тези случаи са две – медикаментозна терапия и/или бариатрична хирургия. Първата опция се препоръчва при хора с Индекс на телесна маса над 30 kg/m2 или над 27 kg/m2, когато имат усложнения, свързани с наднорменото тегло.


Медикаментите са два основни вида – такива, които повлияват нервната система и намаляват апетита или такива, които действат периферно и влияят на стомашно-чревния тракт.


Бариатричната хирургия е третата линия терапия, която се прилага при пациенти с Индекс на телесна маса над 40kg/m2 или над 35 kg/m2 с придружаващи заболявания. При нея най-често се редуцира обема на стомаха и оттам се намалява количеството поемана храна.


Затлъстяването отблизо

 

  • Над 30 гени в 12 хромозоми са свързани с Индекса на телесна маса
  • 42% от европейците никога не спортуват
  • За 40 години средният европеец е увеличил ежедневното си хранене с 500 калории
  • Средният европеец прекарва над 5 часа всеки ден в седнало положение
  • За половин век хората са започнали да горят със 100 калории по-малко, докато ходят
  • 60% от европейците се придвижват всеки ден с колите си, само 19% използват градския транспорт
  • Над 70% от европейците живеят в градове, през 2050 г. броят им ще бъде 80%