Съвременните решения за диагностика и лечение на псориатичен артит - едно от ревматологичните заболявания с голяма честота в световен мащаб, бяха представени по време на единайсетата среща по проекта „Сила за здраве“ на MSD България.

Псориатичният артрит е хроничен възпалителен артрит, който е придружен от псориазис. Поне 5 % от пациентите с псориазис развиват псориатичен артрит.


Псориатичният артрит е автоимунно, възпалително заболяване, засягащо кожата и ставите.


При 60-80 % от пациентите псориазисът предшества началото на псориатичния артрит, но е възможно артритът и псориазисът да се проявят едновременно.Ставите при такива пациенти стават болезнени, подути, горещи и зачервени. Сковаността на ставите се среща често и обикновено е по-силна рано сутрин. Псориатичният артрит също може да предизвика възпаление на гръбначния стълб (спондилит) и сакрума, причиняващи болка и скованост в областта на кръста, задните части, шията и горната част на гърба. В редки случаи, псориатиченият артрит включва малките стави в краищата на пръстите на ръцете.

Д-р Валентина Решкова от клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ представи съвременните решение за лечение на псориатичен артит.


Според най-новите изследвания за патогенезата на псориазиса измененият имунен отговор е съществен за появата на възпаление в кожата, ставите и кръвоносните съдове.

 

Касае се за имунна дисрегулация, която води до хронично възпаление и причинява органни нарушения и повишена заболеваемост. Един от най-важните белези за имунна дисрегулация е активирането на възпалителни цитокини, като IL 12, IL 6 или TNF alpha, чиито въздействия водят до патологични изменения.

NEWS_MORE_BOX

 


Своевременното диагностициране и бързо и адекватно лечение имат изключително значение за предотвратяване или забавяне на тежките и необратими поражения, до които могат да доведат ревматологичните заболявания, коментира д-р Мадлен Николова от клиниката по ревматология УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.