5% от децата в България са болни от атопичен дерматит, обявиха експерти на състояла се днек пресконференция.
 

 

Според проф. д-р Николай Цанков - председател на Българското дерматологично дружество, през последните  годините процентът на болните значително се е повишил.
 Атопичния дерматит е една от най-често срещаните екземи. Приема се, че това наследствено възпалително заболяване на кожата (дерматоза) започва в детството и се характеризира с неспецифична реакция на организма към множество дразнители (алергени).
 

 

Атопичния дерматит има хроничен ход с периоди на затишие и обостряне. Кожните изменения се проявяват най-често през първата година и при половината от пациентите продължават през втората година след раждането им. При около 40% от болните от атопичен дерматит в по-късна възраст се развиват други атопични заболявания и по-специално бронхиална астма.
 


За да се повиши информираността на родителите за основни аспекти на заболяването ще бъде разкрито първото училище за родители с атопичен дерматит в България със съдействието на Фондация „Пиер Фабр”.
 

 

Доц. Жана Казанджиева от Университетска кожна клиника към Александровска болница, обясни, че децата боледуващи от тази болест са с повишен интелект и родителите трябва да насочат усилията си към това, а не да се концентрират само върху заболяването.
 

 

Първата среща на родители и специалисти в тази област ще се проведе на 24 февруари.

 

За получаването на допълнителна информация и записвания ще бъде разкрит гореща телефонна линия с номер 803 43 02 за цялата страна.